За тотальну блокаду кордону Польщею заплатить Україна: Стало відомо, які галузі постраждають найсильніше

Тотальна блокада українсько-польського кордону, яка може розпочатися з 20 лютого, сильніше вдарить по Україні, ніж по Польщі. До того ж, якщо за минулих акцій протесту більше втрачали українські імпортери, то тепер хочуть перекривати не лише автомобільні, а й залізничні пункти пропуску, що збільшить втрати саме експортерів. Насамперед - з видобувної галузі. Якщо блокаду не буде скасовано, Україна не дорахується 7,7 млрд грн бюджетних надходжень, передають Патріоти України.

"Ми втратимо, Україна втратить більше", – розповіла OBOZ.UA провідна наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, експертка з інфраструктури Ірина Коссе. За її словами, коли польські перевізники та фермери перекривають лише автомобільні пункти пропуску, більше страждає український імпорт, ніж експорт.

"Дуже багато імпорту, в основному з високою вартістю, їде фурами. Більшість цих поставок – через польський кордон. Тому страждали одержувачі товарів з Європи, які чекали на ліки, техніку та інші товари", – пояснила Коссе.

У такій ситуації серед експортерів найбільші втрати зазнавали продавці деревини. Однак якщо перекриють залізницю, насамперед постраждають:

  • Видобувна галузь. "На залізниці за кордон вивозиться багато руди, це залізна та марганцева руда", – пояснила Коссе.
  • Виробництво будівельних матеріалів, які також активно експортуються.
  • Аграрний сектор. "30-40% (обсягу експорту. – Ред.) – це все-таки зерно, олія та інші продукти агропереробки", – нагадала експертка.

"Зараз говорять про те, що закриватимуть і залізничні пункти пропуску також, і це дуже сильно ускладнює ситуацію. Залізниця це раніше була альтернативою і можна було якимось чином домовитися і проїхати залізницею. Ви пам'ятаєте, також про випадки, коли фури ставили на платформи і везли, це давало певну гнучкість", – розповіла експертка.

Вона додала, що загалом завдяки роботі українського морського коридору для аграріїв вже не таки критично відправляти продукцію саме через Польщу. Однак повністю позбавитися впливу блокади вони не зможуть.

"Все одно що більше маршрутів в Україні відкрито і працює, то краще, то менше заторів. Спроможність вивезти з кожного пункту пропуску обмежена. Якщо одні закриваються, то це означає, що всі інші їдуть на відкриті й там, відповідно, теж утворюються затори" – пояснила Коссе.

Бюджет України недоотримає 7,7 млрд грн

Таку цифру озвучив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев ("Слуга народу"). Йдеться про втрати в доходній частині лише до кінця лютого.

"Якщо кордон не буде деблокований до кінця місяця, бюджет країни втратить 7,7 млрд грн надходжень", – зазначив нардеп. Він уточнив, що це надходження від митниці.

"Для нас це дуже відчутно. Особливо у лютому", – додав Гетманцев.

Польські фермери анонсували повну блокаду українських перевезень із 20 лютого. З цієї дати погрожують заблокувати не лише всі прикордонні автомобільні переходи, а й під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій та морських портів. Крім того, з 1 березня свій страйк можуть відновити польські перевізники.

Варто знати! Як розрахувати розмір пенсії в Україні - що знадобиться та формула

неділя, 19 травень 2024, 17:28

В Україні розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати людини. Ще у минулому році запровадили нові вимоги до стажу українців, які збираються виходити на пенсію. Згідно з вимогами, щоб вийти на пенсію у 60 років у 2024 році, потрібно ...

Українцям масово перерахують зарплати: До чого готуються роботодавці

неділя, 19 травень 2024, 12:30

Більшість українських роботодавців має намір підвищити зарплати своїм працівникам у 2024 році. Про це повідомили 72% учасників відповідного опитування. При цьому в більшості підвищення заплановано на 11-15%. Тобто, якщо працівник отримує середню зарпла...