"Закон про заборону вирубки лісів тільки спростив їх знищення", - екологи

Відсутність чітких правил проведення лісовідновлювальних рубок призвела до масового зловживання ними.

Ухвалений Верховною Радою в кінці 2019 року Закон про заборону вирубки карпатських лісів тільки спростив знищення зелених масивів. Про це заявили екологи, передають Патріоти України з посиланням на сайт "Екологія.Право.Людина". Вони розповіли, до яких наслідків призвела дія закону протягом усього пів року.

Закон дійсно заборонив суцільні санітарні рубки (ССР) лісів, але із застереженням: "крім розробки суцільних вітровалів і буреломів, а також суцільно уражених шкідниками і хворобами насаджень".

"Будь-який знайомий із лісовим господарством, розуміє, що саме таке нечітке формулювання фігурує в усіх документах на ССР. Будь-яка ССР проводилася і проводиться саме з цих причин. Зокрема, і незаконні ССР здорового лісу. Тому очевидно, що після впровадження "революційного" закону такі рубки не зникли і тривають!" – наголосили захисники лісів.

Крім того, вони відзначили, що відсутність чітких правил проведення лісовідновлювальних рубок (ЛВР) призводить до масового зловживання ними, особливо в Карпатах. Закон і справді заборонив суцільні ЛВР у деяких категоріях лісів. Але карпатські лісівники знайшли вихід – поступові ЛВР. Які фактично від суцільних нічим не відрізняються.

"Наприклад, 8 липня цього року виписаний лісорубний квиток на проведення поступової ЛВР в 3 відділі 8 кварталу Довжинецького лісництва Надвірнянського лісгоспу. Це ялиновий ліс природного походження віком 167 років, на висоті більш ніж 1100 метрів. Був. Тому що його "відновили", зрубавши повністю.

І поступовими ЛВР тільки в одному Довжинецькому лісництві Надвірнянського лісгоспу тільки за перше півріччя 2020 знищено більше десяти гектарів високогірних природних лісів.

Аналогічні лісовідновні рубки проводять десятки інших лісгоспів по всіх Карпатах. Серед них і Вигодський лісгосп, колишній директор якого, а нині депутат Верховної Ради Олександр Матусевич активно захищав новий закон від критики", – розповіли активісти.

Крім того, вони відзначили, що однією з обіцянок прихильників закону була розробка Інструкції з благоустрою лісового фонду України. Однак цей ключовий документ, який встановлює вимоги до розробки матеріалів лісовпорядкування в Україні вже не перший рік відсутній. Проєкти розробляють за застарілою інструкцією, яка не пройшла необхідні узгодження і затвердження відповідно до вимог Лісового Кодексу.

Обіцяли й інші зміни, зокрема з правилами, які регулюють проведення санітарних рубок. Однак, жодну з цих обіцянок навіть не почали виконувати.

"Так, невдалий закон разом із невиконаними обіцянками про розробку і зміну підзаконних документів призвели до того, що проблема з суцільними рубками в Карпатах жодним чином не вирішилася. Тільки створили нові загрози", – заявили екологи.

Як приклад вони привели плани поступової рубки, складені лісгоспами Закарпаття на наступні 10 років. Раніше такі рубки були заборонені.

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...