Заручники ситуації: Українці переплачують за банківські комісії в рази більше, ніж європейці

Дії двох компаній повинні були привернути увагу Антимонопольного комітету, але він уже відмовлявся займатися цим питанням з формальних причин.

В Україні комісії при розрахунках банківськими картками в сім разів перевищують європейські. У підсумку це відбивається на вартості товарів для покупців. Експерти вважають, що в цьому винні платіжні системи Visa і Mastercard. Про це повідомляє UBR, передають Патріоти України.

Дії двох компаній повинні були привернути увагу Антимонопольного комітету, але він уже відмовлявся займатися цим питанням з формальних причин. Співзасновниця "Ліги антитрасту", колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська заявила, що спільно з підприємцями повторно поскаржилася до комітету на зловживання Visa і Mastercard.

За її словами, при розрахунках карткою в Україні банки і платіжні системи утримують комісію (інтерчейндж) в розмірі 1,7-3%. Для порівняння – в країнах Європейського Союзу вона становить від 0,2% до 0,3%. У США комісія фіксована – 20 центів з транзакції. "Істотна відмінність в розмірі комісії в Україні в порівнянні з розвиненим світом викликана, серед іншого, слабкістю держави в боротьбі з монопольними зловживаннями і картелями", – зазначила Загребельська.

Колишня державна уповноважена АМКУ зазначила, що обидві платіжні системи роками перебували під пильною увагою конкурентних відомств розвинених країн. За її словами, Visa і Mastercard вже встигли отримати зауваження та штрафи за порушення конкурентного законодавства.

"В Україні ж АМКУ досі залишається слабким органом. А значить двом компаніям, які ділять між собою весь український ринок, легко без наслідків встановлювати свої правила, спрямовані на максимізацію прибутку", – резюмувала Загребельська.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...