Збанкрутують через війну і блекаут: Стало відомо, скільки банків в Україні не впораються з кризою

Багато українських банків можуть сильно постраждати через економічну кризу, спричинену війною. Стало відомо, скільки фінансових установ ризикують збанкрутувати через бойові дії та блекаут, передають Патріоти України.

Виявляється, на межі руйнування 20 із 68 банків. Справа в тому, що обслуговування клієнтів в умовах відключення електроенергії обмежене. До того ж воно призводить до зростання обсягу непрацюючих кредитів, оскільки бізнес-клієнти змушені також скоротити роботу або зовсім її припинити. В результаті компанії затримуватимуть виплати за кредитами. Зростання проблемної заборгованості вплине на доходи банків та їх потребу у капіталі.

Асоційований експерт CASE Україна Євген Дубогриз зазначив, що банки мають ризики бізнес-моделі та ліквідності – вони побоюються відсутності грошей для розрахунків із вкладниками. Є високий ризик того, що установи не зароблятимуть стільки, щоб покрити операційні витрати.

У системі достатній рівень ліквідності у системі, але економісти відзначили слабкі банки, які в майбутньому можуть бути визнані неплатоспроможними та виведені НБУ з ринку. Це можуть бути банки з низькою операційною ефективністю.

"Ті, які мають CIR (Cost to Income Ratio - співвідношення операційних витрат до операційних доходів) за підсумками 9 місяців більше 75%. Таких аж 20 із 68. Навряд чи вони всі під загрозою виведення з ринку. Але точно з підвищеним ризиком", – пояснив Дубогриз.

Очікується, що у першій половині 2023 року будуть нові банкрутства. Глава Юнекс Банку Іван Світек повідомив, що з українського ринку можуть вивести до 20 банків.

"Якщо ми хочемо швидко вийти на стабільний економічний розвиток після перемоги у війні, нам конче необхідно зберегти банківську систему. Цілком можливо, що в результаті з ринку підуть до 20 фінустанов, але допустити великих втрат не можна", - цитує Світека "Фокус".

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...