"Жертва гібридної війни": Європі напророкували велику катастрофу через скандальний газопровід Путіна

Реалізація російського енерготранзитного проєкту "Північний потік-2" загрожує Європі екологічною катастрофою. Ключова проблема в тому, що лінія прокладки захоплює вкрай проблемну ділянку балтійського дна, яка є найнебезпечнішим "кладовищем" хімічної зброї ("спадщини" нацистської Німеччини)", пише кандидат політичних наук Олексій Полтораков для Cursorinfo, передають Патріоти України.

Він зазначив, що газопровід пройде через акваторію без чітко окреслених обсягів (близько десятків, а то й сотень тисяч тонн), меж поховання, масштабів і перспектив його ліквідації.

Вартість робіт із нейтралізації "балтійського кладовища хімічної зброї" фахівці оцінюють у масштабах 5 мільярдів доларів, тоді як весь проєкт газопроводу оцінюється у 4 мільярди євро.

"Внаслідок цього, давши "добро" на проходження російського "Північного потоку-2" своєю акваторією, Данія мимоволі стає ще однією – цього разу екологічною – жертвою тієї "гібридної війни", яку веде Росія проти України і Європи", – резюмував Полтораков .

Спорудження газопроводу "Північний потік-2" затягується і щомісяця дорожчає. Головною причиною була відмова у дозволі на будівництво з боку Данії.

Це призвело до того, що росіянам довелося витратити зайві сотні мільйонів євро, а всі терміни вже зірвані. Однак у середу, 30 жовтня, Данія видала дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни.

Магістраль пройде на південний схід від острова Борнгольм, заявили представники Данського енергетичного агентства. Реалізація російського енерготранзитного проекту "Північний потік-2" загрожує Європі екологічною катастрофою

Газопровід "Північний потік-2" пройде Балтійським морем, з'єднавши постачальників у РФ зі споживачами у Європі. Його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна спроможність – 55 млрд куб. м газу на рік. Дві його гілки мають бути побудовані до кінця 2019 року.

"Північний потік-2" запустять в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виключні економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюють у 9,5 млрд євро. Його реалізовує "Газпром" спільно з європейськими Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони зобов'язалися профінансувати 50% "Північного потоку-2", тобто по 950 млн євро кожна. Російська компанія надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...