Життя існує не тільки на нашій планеті: Вчені знайшли перший позаземний білок

Нову органічну речовину вчені назвали "гемолітін".

Дослідники зробили революційне відкриття - вони знайшли перші сліди позаземного життя в метеориті, який довгий час досліджували. На їхню думку саме метеорити можуть бути причиною перенесення життя з одних зоряних систем в інші. Але про все по порядку. Вчені змогли довести білкову природу виявлених раніше в метеоритах органічних полімерів і визначити структуру основного різновиду, що отримав назву гемолітін (hemolithin). Виявилося, що це з'єднання є двома ланцюжками амінокислот, що складаються в середньому з 16 залишків гліцину або його похідних, які по краях утримуються загальними групами з вмістом заліза і літію. Позаземне походження речовин підтверджується нехарактерним для планети співвідношенням ізотопів. Про це пишуть вчені в препринті на сервері arXiv.org, інформують Патріоти України.

Білки - це клас органічних сполук, які представляють собою полімери з амінокислот. Більшість живих форм на Землі складається з білків, до складу яких входить 20 різних амінокислот. Найпростішою стабільною амінокислотою є гліцин, він у великих кількостях міститься в органічних тканинах, а також вже був виявлений в міжзоряному середовищі.
Перші позаземні пептиди, тобто з'єднання з декількох амінокислот, були знайдені в таких метеоритах, як Acfer 086 (впав в Алжирі в 1990 році) і Альєнде (впав в 1969 році в Мексиці). Однак низький вміст органічної сполуки значно ускладнює її опис. Наприклад, виділення необхідно проводити при низьких температурах, інакше речовина зруйнується. Через це не було встановлено будову цих пептидів.
Джулія Макгеох і Малкольм Макгеох (Julie McGeoch, Malcolm McGeoch) з Гарвардського університету з використанням нових технологій змогли отримати достатньо якісні дані для опису органічної речовини з метеорита Acfer 086, яку вони назвали гемолітіном. Виявилося, що це білок з масою в 2320 дальтон, основна частина якого складається з двох антипаралельних ниток приблизно по 16 з'єднаних залишків гліцину або гідроксігліціна. Ці ланцюжки по краях пов'язані з загальними групами атомів, які містять залізо, літій, кисень і водень. Автори зазначають, що така будова нехарактерна для залізовмісних білків і не зустрічається у відомих сполук даного класу.

Основним методом дослідження зразків метеорита була Малда (матрично-активована лазерна десорбція / іонізація) мас-спектрометрії. Техніка Малда полягає в отриманні іонів великих молекул за допомогою їх опромінення лазерними імпульсами в спеціальних умовах, що знижують викликану інтенсивним потоком світла фрагментацію. Отримані заряджені з'єднання направляються в мас-спектрометр, який визначає відношення заряду до маси в цих іонах. Аналіз сукупності отриманих даних (відносин заряду до маси і інтенсивностей відповідних сигналів) дозволяє зробити висновки про будову вихідної речовини.

У даній роботі вперше вдалося отримати високоточні спектри мас зі ставленням сигналу до шуму до 135. Це дозволило однозначно встановити наявність заліза і літію, в тому числі ізотопів залізо-54 і літій-6. Результати за воднем показали істотне перевищення концентрації дейтерію щодо земних значень: важкий ізотоп зустрічався приблизно в 25,7 разів частіше, ніж в речовинах на Землі, що відповідає відношенню ізотопів D / H = (4.1 ± 0.5) × 10-3. Ця величина порівнянна з концентраціями дейтерію в кометах і міжзоряному середовищі, що підтверджує позаземне походження речовини і відсутність забруднення зразків в лабораторії.

Автори зазначають також можливу функціональність такого білка. Відомо, що групи FeO3Fe, з'єднані з кінцями пептидних ланцюжків у вивченій речовині, можуть каталізувати розпад молекул води при поглинанні фотонів. Теоретично, завдяки цій властивості даний білок може відігравати роль первинного виробника хімічної енергії. Проте, відповідних вимірювань для гемолітіна поки немає, так що на даний момент міркування про його зв'язки з позаземним життям або гіпотетичною участю в абіогенезі можуть бути тільки спекулятивними.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...