Ціни на баклажани в Україні зросли на 47,6% через завершення сезону ґрунтових овочів та перехід до тепличних культур, які традиційно дорожчі. У магазинах ціни досягли 30-40 грн за кілограм, і подальше зростання можливе до кінця осені, передають Патріоти України.
Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар" Тетяна Попович. За її словами, на гуртовому ринку у Львові за тиждень вартість цього продукту зросла на 47,6%, досягнувши рівня 31 грн за кілограм.
Виробництво тепличних баклажанів потребує більше ресурсів, що автоматично підвищує собівартість продукції. Також важливим фактором стало зменшення площ, засіяних під баклажани. Цього року багато фермерів вирішили скоротити площі через несприятливі погодні умови та низьку врожайність. Аномальна спека вплинула на якість та кількість урожаю, що ще більше підвищило ціни.
Тепличні овочі, на відміну від ґрунтових, потребують спеціальних умов вирощування – кліматичний контроль, додаткове освітлення та системи поливу. Ці додаткові витрати призводять до підвищення вартості продукції на ринку. Після завершення сезону ґрунтових овочів тепличні баклажани стають основною пропозицією на ринках, і це впливає на ціну. За даними експертів, саме тепличні баклажани будуть домінувати на ринку до кінця сезону.
Європейський Союз (ЄС) схвалив перехідні заходи для українського експорту, які почнуть діяти з 6 червня 2025 року, адже завершується дія "торговельного безвізу". Завдяки цим заходам торгівля між Україною та ЄС продовжиться без перерв, а надалі плануєть...
На світовому ринку харчової продукції утворився дефіцит яблучного концентрату. Якщо ситуація збережеться, це може надати фінансову підтримку українським виробникам цього фрукта, і ціни на яблука на внутрішньому ринку теж не будуть низькими, передають П...