Зміцнення гривні провалило виконання держбюджету України і може призвести до фінансової кризи, - Bloomberg

Зміцнення української національної валюти в 2019 році допомогло уряду знизити рівень інфляції, а також утримати частину громадян від трудової міграції. Водночас, це створило “головний біль” для держбюджету, повідомляють Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

Зростання гривні по відношенню до долара на 16,5% знизило цінність доходів від експорту, на які так розраховував український уряд. Адже держбюджет 2019 був сформований з урахуванням курсу в 28,2 гривні за долар, хоча і пізніше його знизили до 26,4.

30 грудня гривня досягла позначки 23,8 гривні за долар, таким чином розрив з прогнозованими доходами в бюджет склав 39 мільярдів гривень.

У грудні уряд був змушений скоротити витрати на розвиток. Між тим, державній енергетичній компанії «Нафтогаз України» було наказано виплатити 13 мільярдів гривень дивідендів, запланованих на 2020 рік.

При цьому міністр фінансів Оксана Маркарова запевнила парламент в контролі “нестачі” в бюджеті, а також спростувала ймовірність скорочення державних витрат. Однак існують сумніви, що цього вдасться уникнути через фіскальні зобов’язання України перед МВФ.

Зростання національної валюти багато в чому залежить від “іноземного апетиту до вкрай дохідного державного боргу”. Наприклад, у вересні реальна дохідність гривневих ОВДП склала 8% – це безпрецедентно високий рівень. На початку минулого місяці Міністерство фінансів без проблем змогло продати чотирирічні облігації на 3 мільярди гривень з прибутковістю в 11,6% річних.

Таке зміцнення національної валюти турбує промисловість, сільське господарство і металургію, орієнтовану на експорт.

Союзники президента звинувачують Нацбанк у збереженні високої процентної ставки замість того, щоб стримувати гривню. Навіть попри те, що в останні кілька місяців вартість кредитів знизилася, в регуляторі попереджають: занадто швидке скорочення ставки призведе до нестійкого економічного зростання.

Крім того, в НБУ неодноразово робили акцент на підтримці гнучкої валютної політики.

А ось на думку прем’єр-міністра Олексія Гончарука, інформація про критичну ситуацію в бюджеті – фейк. Можна говорити тільки про “певні недонадходження”. Як повідомляє ZN.UA, розмір цих “недонадходжень” до кінця року міг перевищити 51 мільярд гривень, а це, в свою чергу, призведе до кризи в держфінансах.

Як повідомлялося раніше, Олексій Гончарук вважає, що в 2020 році гривня продовжить зміцнюватися, а деяке ослаблення національної валюти, що спостерігається в останні дні, має ситуативний характер.

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.