Знайомі обличчя: Кому НАБУ оголосило підозри у справі "Роттердам+"

Антикорупціонери вважають, що підозрювані створили умови для штучного зростання ціни продажу електроенергії, чим завдали шкоди споживачам.

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повідомили про підозру шістьом особам, зокрема колишнім голові та члену Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це інформує прес-служба САП, передають Патріоти України.

За версією слідства, колишні керівник та член НКРЕКП у змові з іншими посадовими особами Нацкомісії і при пособництві службових осіб підприємств приватного сектору економіки завдали споживачам генеруючих теплоелектростанцій збиток на 18 млрд 868 млн грн. У цьому їм допоміг регуляторний акт, який вони розробили, використовуючи своє службове становище, і ухвалили з метою отримання неправомірної вигоди. Йдеться про постанову № 289 НКРЕКП «Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії», в якому закріплена необґрунтована методика по визначенню вартості енергетичного вугілля – так звана «формула Роттердам+».

Антикорупціонери вважають, що таким чином підозрювані створили умови для штучного зростання ціни продажу електроенергії, чим завдали шкоду споживачам. Підозра у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем) вручили начальнику управління енергоринку Нацкомісії та діючому директору ДП «Оператор ринку» Володимиру Євдокимову, який у період введення «Роттердам +» був членом НКРЕКП. Ще четверо підозрюваних перебувають за межами України.

Колишній нардеп Сергій Лещенко уточнив, що підозри висунуто, зокрема, двох топ-менеджерам компанії Ріната Ахметова і екс-голові регулятора, який раніше працював в Roshen, Дмитру Вовку.

“Останні роки ми написали десятки звернень з вимогою розслідувати найгучнішу корупційну схему часів Порошенка – “Роттердам плюс”. Справи блокувалися на найвищому рівні, але після поразки Порошенка були зняті політичні обмеження», – пише екс-нардеп у Telegram.

За його словами, прогрес у справі «Роттердам+» стався після експертизи, проведеної після того, як Порошенко пішов з посади.

«Екс-голова регулятора, колишній співробітник Roshen Дмитро Вовк, приставлений туди Порошенком супроводжувати схему, вже понад рік, як виїхав з України. Раніше він перебував у США, а останнім часом – у Франції. Двоє менеджерів Ахметова, яким теж висунуті підозри, нібито перебувають не в Україні», – зазначив Лещенко.

Він додав, що вищевказані особи є виконавцями домовленостей, які були досягнуті Порошенком і Ахметовим.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...