Зниження рейтингу України до обмеженого дефолту: Економіст розповів, якими будуть наслідки

Оголошення рейтинговими агентствами обмеженого дефолту України не матиме для неї жодних наслідків. Це ніяк чином не вплине на її закордонні активи - оскільки раніше було досягнуто домовленості з кредиторами про відстрочку сплати боргів. Понад те, Україна продовжить отримувати міжнародну фінансову підтримку, яка надаватиметься їй як суверену, а не як комерційні кредити, передають Патріоти України.

Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає 24 канал. Він зазначив: на життя пересічних громадян оголошення про обмежений дефолт України також не вплине.

"Нам так і так дають гроші. Все те, що Україна займає з початку активних військових дій – це не випуск комерційних облігацій, а прямий борг країни як суверена. З кредиторами ж Україні домовитися вдалося: вони не мають до нас претензій і у зв'язку з війною готові чекати", – пояснив Пендзин.

При цьому він наголосив: небезпека була б, якби кредитори України, які мають на руках комерційні євробонди, не знайшли б з нею спільну мову. Оскільки в такому разі вони мали б можливість подати на країну до судів – з метою блокади її закордонного майна для подальшого його продажу.

"Проте нас активно підтримали країни, в юрисдикціях яких перебувають ці фінансові компанії. Тому зниження рейтингу України аж ніяк не вплине на її закордонні активи", – пояснив економіст.

Він також зазначив: реальні наслідки від зниження рейтингу України до обмеженого дефолту були б, якби це сталося не під час повномасштабної війни. У такому разі Україна втратила б можливість отримувати комерційні кредити за пільговою ставкою.

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...