"Золота" акція та група керівників: Кремль узяв "Яндекс" під повний контроль

Нова конструкція управління «Яндексом» в подробицях узгоджена з адміністрацією президента і схвалена першими особами держави.

«Яндекс» змінює структуру управління компанією після претензій з боку держави, яка шукає способи взяти під контроль інтернет, що викликає стурбованість у вищого керівництва країни та силових структур. Повісивши над «Яндексом» «дамоклів меч» закону про значущі інтернет-ресурси, який закрив би компанії доступ до міжнародних ринків і обрушив її капіталізацію забороною на володіння більше 20% акцій для іноземних інвесторів, Держдума і адміністрація президента схилили до переговорів власника компанії Аркадія Воложа. За їх підсумками було вирішено створити Фонд громадських інтересів, до якого перейде «золота акція» «Яндекса», що дає розширені повноваження в управлінні компанії. Про це повідомив «Яндекс» в понеділок, передають Патріоти України.

Фонд-власник «золотої акції» отримає право номінувати двох членів ради директорів (їх число виросте з 10 до 12), забороняти операції з продажу понад 10% компанії в одні руки, погоджувати передачу інтелектуальної власності, а також персональних даних користувачів.
Це «оптимальне рішення», підкреслює в листі співробітникам «Яндекса» сам Волож, який заснував в 1997 році компанію, яка починалася з трьох серверів за 10 тисяч доларів, а в вересні-2019 зайняла 24-й рядок у світовому рейтингу найбільш швидкозростаючих бізнесів світу від Fortune.
Керування компанією в операційних і стратегічних питаннях залишиться «в наших руках», наполягає мільярдер, який володіє 10% капіталу і 48,4% голосуючих акцій. Крім того, компроміс дозволить «зберегти впевненість міжнародних інвесторів у перспективах бізнесу «Яндекса» і одночасно «захистивши інтереси країни», пише Волож.
Нова конструкція управління «Яндексом» в подробицях узгоджена з адміністрацією президента і схвалена першими особами держави, повідомило «Відомостям» джерело, близьке до акціонерів «Яндекса». Компанія розраховує, що основні політичні ризики з себе зняла та тиск на неї з боку держави різко знизиться, додав він.
Фонд громадських інтересів, яким «золота акція» «Яндекса» перейде від Сбербанку, буде управлятися радою з 11 чоловік. Це будуть представники російських ВНЗ - ВШЕ, МФТІ, МДУ, СПбДУ і ІТМО, а також три незалежні директори з РСПП, Школи управління «Сколково» і Фонду підтримки 57-ї школи. До них приєднаються сам Волож, керуючий директор «Яндекса» Тигран Худавердян і гендиректор в Росії Олена Буніна. Де-факто представники ВНЗ будуть представниками адміністрації президента - саме вона буде вибирати їх кандидатури, говорить джерело «Ведомостей».
Цим людям буде доручено забезпечити дотримання інтересів держави у статутному фонді, додав він. Для «Яндекса» представники вишів теж набагато комфортніші, ніж представники держкомпаній: у перших не повинно бути власних бізнес-інтересів, і вони не конкурують з бізнесом «Яндекса».

Щоб підсолодити пілюлю для інвесторів, одночасно з рішенням змінити структуру управління «Яндекс» оголосив про викуп власних акцій на 300 млн доларів. Папери компанії на МосБіржі до 12.13 мск понеділка злетіли на 5,23% - до 2386 рубля за штуку.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...