Зростання курсу долара в Україні: Експерт розповіла, які продукти стануть дорожчими

Зростання курсу долара до гривні на 25% спричинить зростання вартості імпортованих в Україну продуктів. При цьому здорожчання може навіть "перебити" зростання курсу. Про це розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, передають Патріоти України.

Вона зазначила: нині в Україні досить складна логістика через блокування морських шляхів. Тому крім зростання вартості безпосередньо продуктів харчування у гривні "дорожчатиме і вартість доставки через зростання вартості пального".

Проте, підкреслила Литвин, Україна практично повністю забезпечує себе всіма необхідними продуктами харчування – а імпортує лише незначну частину їх. Зокрема, найбільші обсяги імпорту йдуть по:

  • фруктам (банани, різні види цитрусових);
  • овочам (помідори, перець та ін);
  • морській рибі;
  • рису;
  • алкогольних напоях.

Раніше ж Литвин зазначала, що в міру надходження нового врожаю ціни на овочі в Україні знижуватимуться. А через надлишок зерна на м'ясо ціни залишаться стабільними або навіть впадуть.

За її словами, оскільки овочі є сезонним продуктом, ціна на них зазвичай зменшується в міру надходження нового врожаю – тому протягом липня варто "очікувати зниження цін на всі їхні види".

Найцікавіші зміни цін спостерігатимуться у м'ясному напрямку. Зокрема, ціна на яловичину найближчим часом не зміниться, хоча її "просідання" на 2-3% також не виключено. Причина – у перенасиченні ринку.

"М'ясопереробні комплекси яловичину майже не купують, тому що зараз на ринку є її перенасичення. Яловичина є експортоорієнтованішим продуктом, який майже не торгується за кордоном через блокування портів", – пояснила експертка.

Джерело: РБК-Україна

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...