Сало є смачним і ситним продуктом, в якому багато насичених жирів, а вони повинні становити меншу частину добової дози всіх жирів у харчуванні, тому багато сала їсти на день не потрібно, достатньо 10-30 г, передають Патріоти України.
Нутриціологиня Анастасія Голобородько розповіла в Telegram все про користь та шкоду сала, а також у якому вигляді його не можна їсти.
"У салі є і омега 3, і омега 6, і омега 9 кислоти в нормальному, збалансованому співвідношенні, що важливо для організму. Вітаміни A, D, E. Селен як антиоксидант і помічник роботи щитовидної залози. Сало краще поєднувати із сирими овочами та зеленню. Природні ферменти овочів допоможуть йому краще засвоїтися", – розповіла нутриціологиня.
Ще фахівець додала, що сало належить до категорії насичених жирів. Насичені жири повинні становити меншу частину добової дози всіх жирів у харчуванні. Це ті жири, у яких молекули перенасичені воднем. Запам'ятати просто: насичені жири залишаються жорсткими за кімнатної температури. Джерела – м'ясо, вершкове масло, сири та інші жирні молочні продукти, вершки та сметана, кокосова та пальмова олія. В організмі виконують найважливіші функції. Наприклад, це майже єдине джерело вітаміну А, необхідне регенерації клітин, харчування імунітету і складання правильного гормонального фону. Виключати такі жири не варто, але і все можна їсти теж. Помірно та різноманітно – так. Найкращі – жири із субпродуктів, м'яса та дичини на кістки, сала, страв із цілісних тушок птахів та риб, приготованих із кістками та оболонками.
Що важливе є у складі сала
"Арахідонова кислота (омега-6) у складі сала – поліненасичена жирна кислота. Входить до складу всіх мембран клітин, учасник багатьох гормональних та імунних реакцій, необхідний для роботи серця. У рослинних оліях не зустрічається", – зазначила фахівчиня.
У якому вигляді сало краще не їсти
"Як зіпсувати сало? Переїсти чи неправильно поєднувати. Окислити, нагріти, підсмажити до шкварок (надтоксично), змішати з рафінованим зерном або у міцний прийом їжі з цукром. З мінусів – дуже висока калорійність, регіональні звички приготування та вживання та ймовірність паразитів", – розповіла фахівчиня.
Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.
Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...