А ви це знали? Чому в СРСР "гасили" страх трансляцією балету

Балет "Лебедине озеро" у людей, що застали радянську епоху, відтоді і назавжди асоціюється з форс-мажорними подіями державного масштабу. 19 серпня 1991 року люди прокинулися як завжди – заварювали чай чи каву, готували сніданок і тяглися до пульта від телевізора. Аж раптом – несподіванка: на екранах транслювали балет, передають Патріоти України.

Стало зрозуміло, що в країні почалися якісь страшні події. OBOZ.UA розповідає, чому в СРСР замість тривожних новин показували "Лебедине озеро" Чайковського.

Чому в СРСР по всіх каналах включали балет

Всі канали 19 серпня 1991 року транслювали "Лебедине озеро" Чайковського. Але балет ще раніше став символом державних переворотів і форс-мажорних подій в СРСР.

Все почалося зі смерті генсека Леоніда Брежнєва. Тоді вперше телеканали перекроїли сітку мовлення і весь день транслювали балет. Того дня, до речі, глядачі чекали на святковий концерт на честь дня міліції, проте замість нього з ранку до ночі довелося дивитися "Лебедине озеро".

Аналогічна ситуація відбулася в день смерті генсека Юрія Андропова, після – у день кончини його наступника Костянтина Черненка. Пояснення просте: у день жалоби транслювати розважальні передачі чи фільми не наважувалися.

У Кремлі вважали, що демонструвати всі страшні події широкому загалу небезпечно, тому давали відмашку увімкнути запис балету 1983 року.

Балет тривав досить довго, тому виставою можна було зайняти більшу частину ефіру. Крім того, "Лебедине озеро" вважалося справжньою класикою, гордістю СРСР. Квитки видавали як нагороди для передовиків виробництва. Всі іноземні делегації обов’язково добровільно-примусово водили на виставу. Психологи зазначають, що балет має навіть гіпнотичний ефект: музика та танці здатні певною мірою відірвати глядача від реальності.

Відтоді включати балет в день форс-мажорних подій стало традицією радянського телебачення. А "Лебединому озеру" судилося стати вірною ознакою і символом серйозних політичних змін.

Зазначимо, що "Лебедине озеро" Чайковський написав у 1876 році. Під час прем’єри у Большому театрі постановка з тріском провалилася. Про балет на деякий час забули, допоки у 1895 році в Маріїнському театрі відбулася повторна постановка – цього разу на диво успішна.

А ви це знали? ТОП-5 причин, чому обов'язково треба їсти сливи

субота, 31 серпень 2024, 0:10

Сливи — кісточкові плоди середнього розміру. Найпопулярніший сорт має темну лілово-червону шкірку з жовтою м’якоттю всередині, але ви також можете знайти сливи зеленувато-жовтого кольору. У всіх сортів в центрі плоду є кісточка, яка не їстівна. У висуш...

Це уповільнює метаболізм! Що не можна їсти з хлібом, якщо ви хочете схуднути

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:10

Які страви ідеально поєднуються з хлібом, такий тандем продуктів пришвидшує обмін речовин, передають Патріоти України. Дехто їсть із хлібом практично всі страви і не бачить у цьому жодних проблем. Однак лікарі закликали переглянути таку харчову звичку,...