Господиням на замітку! ТОП-11 найкорисніших приправ

Є спеції і прянощі, які вкрай корисні для організму, передають Патріоти України.

Навряд чи знайдеться кухня, в шафі якої не буде хоча б однієї приправи або спеції. Той же лавровий листочок або перець знайдеться навіть на кухні затятого холостяка. Що вже там говорити про господинь, які відправляються в спеціальні шопінг-тури, де кілограмами закуповують різноманітні приправи. Які спеції і прянощі особливо корисні для здоров’я, ми розповімо нижче:

1.Чорний перець

Чорний перець дуже корисна спеція, не має значення, в якому вигляді застосовується – в меленому або горошком. В обох випадках, він допоможе краще перетравитися важкій їжі – тому його і використовують під час приготування м’ясних страв. У перці міститься алкалоїд пиперин, це «король спецій», сприяє поліпшенню кровообігу, травлення, виведенню шлаків і токсинів з організму, покращує когнітивні функції і багато іншого.

Джерело вітамінів групи В, А, К, Е, PP, С, магнію, кальцію, мікро- і макроелементів, мінералів.

2. Кориця

Ця ароматна пряність знайома господинькам, які люблять пекти пироги і варити варення (зокрема, яблучне). Але також з корицею дружать леді і джентльмени, які худнуть, оскільки з її допомогою поліпшується метаболізм, знижується рівень цукру, і «тане» холестерин, підходить діабетикам. Страви і випічка з корицею покращують настрій, усувають депресивні стани, зігрівають, лікують від застуди.

Кориця містить вітамін А, групи B, Е, К, PP, С, бета-каротин, марганець, кальцій, залізо, мікро- і макроелементи, ефірні масла.

3. Паприка

Однією з головних достоїнств паприки є її вміння розріджувати кров, мінімізувати ризик появи тромбів. За допомогою неї можна боротися зі здуттям живота. Користь паприки і в тому, що вона благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує імунітет, вважається також, що паприка надає чоловікам сили.

Паприка багата мінералами, а так само багата вітамінами групи В, А, С, Е, РР, бета-каротином, альфа каротином.

4. Імбир

Корінь імбиру допомагає при безлічі захворювань, він має лікувальну властивість в період авітамінозу і сезонних захворювань, застосовується як болезаспокійливий і жарознижуючий засіб. Оздоровлює травну, нервову, серцево-судинну системи, знижує рівень холестерину, артеріальний тиск. Служить профілактикою онкологічних захворювань. Імбирний порошок можна додавати практично в усі страви, навіть в випічку. Імбирний чай допомагає від головного болю, нудоти, болю в животі, заряджає організм витривалістю, енергійністю, активністю, знімає втому.

Корінь імбиру цінується вітамінами А, В, С, Е, К, клітковиною, амінокислотами, мікроелементами, ефірними маслами.

5. Часник

Про користь часнику знають діти навіть в садку. Він незамінний в приготуванні здебільшого традиційних страв і в боротьбі з сезонним грипом. Недарма в народі його прозвали «вбивцею мікробів». Люди, які страждають на цукровий діабет, знижують рівень цукру за допомогою 1-2 часникових зубчиків.
Часник має потужну бактерицидну і противірусну властивість, очищає і розріджує кров, виводить токсини з організму, запобігає раку, недоумству, стимулює обмін речовин.

Часник містить вітаміни А, С, Е, К, групи В, а так само мінерали фосфор, селен, цинк, залізо.

6. Лавровий лист

Ароматний листочок лавра надає супчику пікантний смак, а їдцю – заспокоєння. Про здатність відновлювати нервову систему за допомогою цієї рослини знали ще стародавні греки. Вони ж використовували лаврові листи в боротьбі з дизентерією, його настоянкою промивали гнійні рани. Лавровий лист підвищує апетит, зміцнює імунітет.

Містить органічні кислоти, ефірні масла, дубильні речовини.

7. Мускатний горіх

Мускатний горіх навіть в малих кількостях покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує чоловічу потенцію, заспокоює нерви, відновлює роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунітет. Він також сприяє швидкому росту волосся і нігтів. Містить антиоксиданти, що впливає на тривалість життя клітин.

Спеція мускатний горіх багата на вітамін А, Е, PP і цілий ряд корисних мікроелементів.

8. Гвоздика

Чим корисна пряність гвоздики? У Китаї ягоди гвоздикового дерева цінувалися на вагу золота. Її жували для позбавлення від шлункових кольок, давали хворим дітям для підвищення імунітету. Гвоздика знижує артеріальний тиск, нормалізує роботу підшлункової залози і знімає стрес. Має протизапальну і болезаспокійливу властивість, знімає спазми, знижує артеріальний тиск. При зубному болю досить пожувати один бутончик прянощі і біль стихне.

Гвоздика містить вітаміни А, В, Е, К, а так само калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, марганець, селен.

9. Куркума

Ще один відмінний засіб для схуднення – куркума. З її допомогою також можна боротися з холестерином, тромбами і високим тиском. Куркума стане відмінними домашніми ліками в боротьбі з глистами та іншими паразитами. Дуже сильний природний антибіотик, добре очищає кров, печінку, запобігає деяким видам онкології, джерело антиоксидантів.

Спеція куркума багата вітамінами А, групи В, С, Е, К, макро- і мікроелементами.

10. Коріандр

Заспокоїти нервову систему, зняти напругу або «згасити» істерику допоможе коріандр. Він так само відомий під іншою назвою – насіння кінзи. Коріандр посприяє очищенню печінки, відновленню м’язової тканини, прекрасно стабілізує рівень цукру в крові, зміцнює імунітет. Коріандровий чай виводить шлаки і токсини, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту. При додаванні спеції в їжу, коріандр вносить нотку весняного аромату їжі.

Цінність коріандру в тому, що він містить вітаміни А, В, С, магній, кальцій, фосфор, ефірні масла.

11. Кардамон

Кардамон славиться своєю здатністю знищувати патогенні мікроорганізми в організмі і боротися із запальними процесами. Часто застосовують для позбавлення неприємного запаху з рота. Він так само прекрасно допомагає при серцево-судинних захворюваннях, уповільнює розвиток онкології, знижує в’язкість крові, активізує обмін речовин. У Стародавній Індії кардамон використовували при лікуванні безпліддя і ожиріння.

Кардамон містить в собі харчові волокна, вітаміни, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, марганець і цинк.

Ми перерахували лише невеликий список найбільш корисних спецій, приправ і прянощів для зміцнення здоров’я. Включайте їх в свій раціон і будьте здорові!

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...