Як прискорити дозрівання помідорів наприкінці сезону: ТОП-6 корисних порад

На городі помідори займають почесне місце - це один із найулюбленіших овочів в Україні. Кожен дачник мріє, щоб його томати дозрівали швидко та були соковитими, спілими й яскравими на вигляд. Однак для повноцінного дозрівання помідорів потрібно докласти зусиль, передають Патріоти України.

Досвідчені огородники зібрали найефективніші рекомендації щодо того, як збільшити врожай томатів.

Звільнення куста від нижнього листя та пасинків

Тінь заважає помідорам розвиватися, тому варто прибрати все листя, що розташоване нижче кистей із плодами, а також контролювати наявність пасинків.

Більше сонця

Томати полюбляють вигріватися на сонці. Звільніть плоди від тіні, і тоді процес дозрівання значно прискориться. А ще можна підв'язувати помідори, щоб вони були повернуті на сонячну сторону.

Підживлення йодом

Позакореневе підживлення йодом значно прискорює процес дозрівання томатів, тому можна щедро та рясно обприскати кущі йодовим розчином (35-40 крапель на відро води).

Профілактика фітофтороза

Один з найдоступніших способів профілактики цього захворювання у сезон дозрівання помідорів - це настій із часнику, який допоможе помідорам і точно не нашкодить їхньому дозріванню.

Крім того, томати мусять "жити" в сухому середовищі, і тоді фітофтороза матиме мінімальні шанси. На ніч варто накривати ділянку плівкою, щоб ранкова роса не торкалася томатів.

Екстрений метод: примусове обмеження живлення

Процедура така: надрізати стебло (не більше 12 см від землі) і помістити в новоутворену щілину тонку дерев'яну пластинку (5 на 20 мм). Ця пластинка допоможе контролювати приплив і відтік корисних речовин.

Збирання бурих томатів

Коли на кущі вже довго знаходяться бурі й зелені томати, то це може гальмувати дозрівання. Якщо томат вже почав процес буріння, то він обов'язково дозріє, перебуваючи навіть поза кущем.

"Для цього сміливо зривайте всі бурі помідори і переміщуйте їх у приміщення, наприклад, на вікно, і ви побачите, як швидко вони дозріють. Ця процедура хороша не тільки для бурих, але і зелених томатів, тому що всі сили рослина віддаватиме винятково зеленим плодам, а не бурим, тому ризик залишитися з зеленими томатами зводиться до мінімуму", - наголосили городники.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...