Коли треба садити картоплю: Яка оптимальна температура і сприятливі дні

Невдовзі розпочнеться сезон посадки картоплі. Українці вже почали підживлювати ґрунт, вносити добрива та обирати найкращі та найродючіші сорти, щоб восени отримати багатий урожай, передають Патріоти України.

Важливо правильно обрати терміни посадки. Є багато факторів, на які слід звертати увагу – від погодних умов до сприятливої дати за посівним календарем. Коли варто починати садити картоплю, читайте у матеріалі.

Погодні умови

Занадто рано саджати картоплю не рекомендують – вона замерзне, якщо знову почнуться заморозки. Затягувати теж не можна – бульба дозріє пізно і зіпсується від осіннього холоду.

Щоб почати посадку, слід дочекатися стійкої теплої погоди. Земля має прогрітися як мінімум до +7° С. Денна температура повинна встановитися на рівні +10+12° С, а нічна – не менше +5° С. Такі умови мають протриматися приблизно тиждень.

У 2023 році синоптики прогнозують постійне тепло в Україні починаючи з 15 квітня. Раніше цієї дати картоплю садити точно не варто. На півночі країни погода зазвичай полхолодніша, тому жителям північних областей рекомендують починати посадку не раніше кінця квітня-початку травня.

Посівний календар

Городники використовують посівний календар, за фазами Місяця визначаючи, які дати більш сприятливі для робіт. На молодика здавна нічого не саджали. У фазу Місяця, що зростає садять зелень, трави, декоративні культури і ті овочі, які ростуть над землею. На Місяць, що спадає рекомендують садити бульби, цибулеві рослини та коренеплоди. Можна займатися підживленням та обрізанням рослин, вживати заходів щодо захисту від шкідників.

Сприятливі дні для посадки картоплі у квітні: 4, 14, 17, 18, 20, 25, 27.

Вдалі дні для посадки у травні: 3, 5, 6, 12, 19-22, 27, 28

За посівним календарем несприятливими для картоплі є наступні дати:

  • 1, 6, 15, 19, 21-23, 29 квітня;
  • 4, 7, 8, 13, 17, 19, 31 травня.

Народні традиції та прикмети

Ранні сорти картоплі садять у середині квітня-на початку травня. Бульби дозріють вже до середини липня.

Середньостиглі сорти садять у травні, а у серпні збирають урожай.

Є цікавий народний метод, щоб перевірити готовність ґрунту. Наші предки брали грудку землі та кидали її на дорогу (не асфальтовану). Грудка прилипла до дороги – земля ще волога, садити картоплю рано. Грудка розпалася на кілька великих частин – ідеальний час для посадки. А якщо грудка розсипалася на багато дрібних крихт – земля вже дуже суха, картопля не вродить.

Дуже смачно! Як за 10 хвилин приготувати малосольні огірки в пакеті

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:07

Для приготування надзвичайно смачних, хрустких та ароматних огірків незвичайним способом знадобляться лише звичні інгредієнти та зовсім небагато часу, передають Патріоти України. Щоб скуштувати апетитну закуску, знадобиться підготувати такі продукти:. ...

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...