Кому не можна їсти цитрусові: Лікарі попереджають про небезпеку улюблених фруктів

Апельсини, лимони, грейпфрути та мандарини — джерело вітаміну C, антиоксидантів і гарного настрою. Але, попри користь, цитрусові можуть завдати шкоди, якщо вживати їх без міри або при певних проблемах зі здоров’ям, передають Патріоти України.

1. Людям із гастритом і виразкою

Кислоти, що містяться у цитрусових, подразнюють слизову шлунка, підвищують кислотність і можуть викликати біль, печію або загострення захворювання.

2. Тим, хто має проблеми з підшлунковою

Цитрусові стимулюють вироблення шлункового соку, що може перевантажити підшлункову залозу і спричинити запалення.

3. При алергії або схильності до неї

Ці фрукти — сильні алергени. Вони часто викликають висип, свербіж, почервоніння або навіть набряки у чутливих людей.

4. Людям із діабетом

Хоча цитрусові містять природний цукор, його кількість може бути надмірною при неконтрольованому вживанні. Особливо обережно слід ставитися до солодких сортів апельсинів і мандаринів.

5. Тим, хто приймає певні ліки

Грейпфрут особливо небезпечний: він може змінювати дію деяких препаратів — від серцевих до антидепресантів. Це може спричинити серйозні побічні ефекти.

Доступний всім! Вчені назвали продукт, який може зменшити ризик деменції

субота, 20 грудень 2025, 12:45

Шведські науковці зафіксували зв’язок між регулярним споживанням жирного сиру та нижчим ризиком розвитку деменції. За результатами довгострокового дослідження, люди, які щодня з’їдали щонайменше 50 грамів сиру з вмістом жиру понад 20%, рідше стикалися ...

Бережіться! Вчені виявили фактори, які пришвидшують "старіння" серця

субота, 20 грудень 2025, 11:49

Головними ворогами серця є жирна їжа, сидячий спосіб життя, куріння та алкоголь. Однак нові наукові дані свідчать, що фінансові труднощі - страх не мати можливості купити продукти або оплатити рахунки – "зношують" серце швидше, ніж шкідливі звички, пер...