Лайфхак для господинь! Жоден коренеплід не зіпсується: Як правильно зберігати моркву

Мало виростити хороший урожай овочів. Важливо його ще й зберегти, щоби всю зиму насолоджуватися корисними вітамінами, передають Патріоти України.

Як зберегти моркву на зиму до весни

Передусім, потрібно відібрати коренеплоди, які будуть зберігатися найкраще. Чим твердіша морква, тим довше вона пролежить. Мляву, з тріщинами або зі слідами шкідника моркву краще засолити, засушити або заморозити.

Для довгого зберігання беруться пізні сорти. Вони повинні бути правильної форми і без пошкоджень. Термін зберігання моркви становить 4-8 місяців при температурі 0-10 градусів і вологості 94-100%.

Як зберегти моркву на зиму в підвалі

Після збору врожаю моркву потрібно помити в теплій воді без будь-яких засобів для чищення. Потім коренеплоди потрібно ретельно просушити на свіжому повітрі під навісом при 10-14 градусах протягом 7-10 днів.

Стан льоху дуже сильно впливає на терміни зберігання овочів. Щоби продукти не зіпсувалися, температура повітря повинна становити 1-3 градуси.

Способи зберігання моркви у погребі

За допомогою річкового піску. Він добре зберігає потрібну вологість і пропускає повітря, тому овочі не покриваються пліснявою. Пісок потрібно засипати в попередньо просушений ящик і укладати шарами: шар моркви, шар піску. Коренеплоди не повинні торкатися один одного.

У глині. Цей спосіб хороший для зберігання моркви, але не відрізняється чистотою. Перед відправкою коренеплодів на зберігання, морква занурюється в підготовлену масу з глини і води. Глина повинна повністю покривати кожен овоч. Після того як вона висохне, морква укладається в ящики.

В тирсі, бажано сосновій. За рахунок фенольних речовин у складі тирса не дає розмножуватися мікроорганізмам і запобігає гниттю овочів. Коренеплоди пересипаються тирсою пошарово і так, щоб вони не торкалися один одного.

У розчині крейди. Крейда має лужні властивості та не дає мікроорганізмам розмножуватися. Для створення крейдяного розчину, крейду (200 г на 10 кг овочів) потрібно розвести водою, розмішати до однорідного стану і занурити в неї кожну морквину. Після цього коренеплоди висушуються і відправляються в льох.

У дерев'яному або картонному ящику з кришкою. Їх потрібно розташувати в погребі на невеликих підставках на відстані 10-15 см від стін. Якщо поставити ближче, то ящики можуть відволожитися. В один ящик можна класти не більше 20 кг моркви. Періодично доведеться перевіряти стан овочів і перевертати їх.

У поліетиленових пакетах або полотняних мішках. Це не найкращий спосіб зберігання моркви, але можна спробувати і його. Добре висушені, обрізані коренеплоди укладаються в мішки та встановлюються на невисоку підставку. На дні мішків потрібно зробити дірочки, через які буде стікати конденсат. Мішки зав'язувати не потрібно.

Яблучні кісточки - корисний мікроелемент чи прихована отрута?

понеділок, 3 листопад 2025, 10:15

Багато хто з дитинства чув: не можна ковтати яблучні кісточки. Одні вважають це міфом, інші - серйозним попередженням. Тож лікарі пояснили, чи дійсно насіння яблук небезпечне для здоров’я, передають Патріоти України. 1. У кісточках міститься амігдалін ...

Кому категорично не можна їсти банани - попередження лікарів

понеділок, 3 листопад 2025, 9:15

Банани вважаються одним із найкорисніших фруктів - вони швидко додають енергії, містять калій, магній і вітаміни групи В. Проте є категорії людей, яким цей продукт може зашкодити, передають Патріоти України. 1. Тим, хто має діабет Банани містять велик...