Лайфхак для господинь! Жоден коренеплід не зіпсується: Як правильно зберігати моркву

Мало виростити хороший урожай овочів. Важливо його ще й зберегти, щоби всю зиму насолоджуватися корисними вітамінами, передають Патріоти України.

Як зберегти моркву на зиму до весни

Передусім, потрібно відібрати коренеплоди, які будуть зберігатися найкраще. Чим твердіша морква, тим довше вона пролежить. Мляву, з тріщинами або зі слідами шкідника моркву краще засолити, засушити або заморозити.

Для довгого зберігання беруться пізні сорти. Вони повинні бути правильної форми і без пошкоджень. Термін зберігання моркви становить 4-8 місяців при температурі 0-10 градусів і вологості 94-100%.

Як зберегти моркву на зиму в підвалі

Після збору врожаю моркву потрібно помити в теплій воді без будь-яких засобів для чищення. Потім коренеплоди потрібно ретельно просушити на свіжому повітрі під навісом при 10-14 градусах протягом 7-10 днів.

Стан льоху дуже сильно впливає на терміни зберігання овочів. Щоби продукти не зіпсувалися, температура повітря повинна становити 1-3 градуси.

Способи зберігання моркви у погребі

За допомогою річкового піску. Він добре зберігає потрібну вологість і пропускає повітря, тому овочі не покриваються пліснявою. Пісок потрібно засипати в попередньо просушений ящик і укладати шарами: шар моркви, шар піску. Коренеплоди не повинні торкатися один одного.

У глині. Цей спосіб хороший для зберігання моркви, але не відрізняється чистотою. Перед відправкою коренеплодів на зберігання, морква занурюється в підготовлену масу з глини і води. Глина повинна повністю покривати кожен овоч. Після того як вона висохне, морква укладається в ящики.

В тирсі, бажано сосновій. За рахунок фенольних речовин у складі тирса не дає розмножуватися мікроорганізмам і запобігає гниттю овочів. Коренеплоди пересипаються тирсою пошарово і так, щоб вони не торкалися один одного.

У розчині крейди. Крейда має лужні властивості та не дає мікроорганізмам розмножуватися. Для створення крейдяного розчину, крейду (200 г на 10 кг овочів) потрібно розвести водою, розмішати до однорідного стану і занурити в неї кожну морквину. Після цього коренеплоди висушуються і відправляються в льох.

У дерев'яному або картонному ящику з кришкою. Їх потрібно розташувати в погребі на невеликих підставках на відстані 10-15 см від стін. Якщо поставити ближче, то ящики можуть відволожитися. В один ящик можна класти не більше 20 кг моркви. Періодично доведеться перевіряти стан овочів і перевертати їх.

У поліетиленових пакетах або полотняних мішках. Це не найкращий спосіб зберігання моркви, але можна спробувати і його. Добре висушені, обрізані коренеплоди укладаються в мішки та встановлюються на невисоку підставку. На дні мішків потрібно зробити дірочки, через які буде стікати конденсат. Мішки зав'язувати не потрібно.

Хіти тижня. Народні прикмети на 22 листопада: Цього дня не варто дарувати квіти, випивати та позичати сусідкам сьогодні не варто позичати сіль і цукор, тим більше - гроші

п’ятниця, 22 листопад 2024, 7:05

Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...

Дещо в списку може здивувати! Названо продукти, які завдають довгострокової шкоди печінці

п’ятниця, 22 листопад 2024, 6:50

Печінка — це важливий орган, який легко пошкодити певною їжею та нездоровим раціоном. Зокрема, алкоголь може спричинити жирову хворобу, а шкідлива їжа часто призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може вплинути на її функцію, передають...