Найбільше від них страждають яблуні: Як позбутися гризунів у саду

Дедалі більше українських господарів скаржаться на те, що за зиму миші знищують усі плодові дерева та штамби у саду. Адже в пошуках їжі вони згризають кору, й рослина починає хворіти та невдовзі гине. Найбільше шкоди від мишей - взимку, то ж досвідчені ґазди радять готуватись до таких набігів заздалегідь, передають Патріоти України.

«Найбільше від цих гризунів страждають молоді яблуні, адже їхня кора дуже ніжна, в інших кісточкових вона трохи гірчить, — розповіла „Фактам“ господарка з Вінниччини Раїса Поймало. — Часто миші знищують шар між деревиною та корою, який і відповідає за життєдіяльність деревця. Після чого дерево може загинути або ж процес загоєння займе кілька років. Щоб цього не сталося, я раджу вкрити стовбури дерев пластиковими пляшками — це й бюджетно, й досить просто.

Потрібно обрізати шийку, тоді розрізати пляшку повздовж і обгорнути нею дерево. Обов’язково зріз заглибити в ґрунт та обв’язати мотузкою. І слідом за цією пляшкою одягнути ще одну. Єдине, за чим слідкувати, — щоб щільно до кори не прилягало, бо дерево має дихати. Якщо на ділянці не більше десяти дерев, від мишей їх захистить металева сітка для штукатурки та старий лінолеум. Нема їх — беріть звичайні гілки ялини. Ними потрібно просто обгорнути стовбури. Бояться гризуни й деяких запахів. Наприклад, моя сестра купує у ветеринарній аптеці розчин безфенольного креоліну.

Розводить його у літрі олії та наносить пензликом чи щіткою на низ стовбура. Такий різкий та специфічний запах миші просто ненавидять. У селах часто люди тримають на запас кілька літрів гасу. Він теж підійде для відлякування мишей. Вистачить пів літра речовини, нею слід обробити дерев'яну стружку і просто розкидати під стовбурами. Повірте, гризуни не підходитимуть за кілька метрів до ваших плодових дерев».

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...