Не буде ні накипу, ні іржі: Лайфхаки, чим найкраще чистити чайник

Накип на чайнику утворюється, навіть якщо ретельно за ним доглядати - це відбувається з різних причин. Як мінімум, якщо ви залишаєте в чайнику воду "на потім" - вона застоюється, починає неприємно пахнути і створювати осад. Ще гірше - якщо використовуєте водопровідну воду, від якої з'являється не тільки накип, а й інші шкідливі відкладення, передають Патріоти України.

Чому з'являється накип в чайнику і чому це небезпечно

Накип утворюється, тому що у воді, яку ви використовуєте для приготування гарячих напоїв, містяться різні корисні мікроелементи - ті ж магній і кальцій. Але це стосується тільки бутильованої води - в проточній є занадто велика кількість хлору і заліза. У процесі кипіння вони перетворюються на осад і залишаються на стінках чайника.

Товстий шар накипу - це не тільки непривабливо для ока, але і небезпечно для здоров'я, тому що:

  • накип стає ізолятором тепла і знижує тепловіддачу деталей техніки, що нагріваються;
  • з часом накип твердне і перетворюється на іржу;
  • для кип'ятіння чайнику потрібно більше енергії, тому він починає сильніше "мотати" світло;
  • пристрій може перегрітися і вийти з ладу;
  • через утворення накипу може навіть скоротитися період гарантії на чайник.

Крім того, потрапляючи в організм, накип і іржа осідають всередині важливих органів - особливо несприятливо вони впливають на нирки і сечостатеву систему людини.

Як почистити чайник лимонною кислотою

За допомогою лимонної кислоти або лимона можна швидко і просто позбутися від накипу. Візьміть 1\4 свіжого лимона або 1-2 ч.л лимонної кислоти, висипте в чайник. Залийте 1 л води, закип'ятіть. Дочекатися, поки вода охолоне, вилийте її і кілька разів обполосніть чайник.

Як очистити чайник оцтом - поради

Оцет - ще один знайомий копійчаний засіб, яким можна відмити всю квартиру, і чайник в тому числі. Вам слід розвести 100 мл 9% оцту в 1 л води, якщо хочете, можете додати краплю миючого засобу для посуду, щоб прибрати неприємний запах оцту. Далі - перелити розчин в чайник, закип'ятити, залишити до повного охолодження. Вимити стінки чайника губкою, змоченою у воді, потім закип'ятити чайник з чистою водою, вилити її і кілька разів обполоснути пристрій.

Як очистити електрочайник від накипу газованою водою

Цей метод вважається неймовірно ефективним, але дорогим, однак, після його використання чайник буде буквально блищати. Купіть пляшку будь-якої газованої води, відкрийте кришку, дочекайтеся, поки вийдуть гази. Вилийте 1 л напою в чайник, закип'ятіть і вилийте, коли охолоне. Промийте чайник кілька разів і користуйтеся на здоров'я.

ВАЖЛИВО: якщо захочете використовувати цей спосіб, то враховуйте, що на емальованих або жерстяних чайниках можуть залишитися сліди від барвників в складі напою. Щоб уникнути подібної ситуації, ви можете вибирати безбарвну газовану воду, наприклад, "Спрайт".

Як почистити чайник лимонною кислотою та оцтом разом

В даному випадку ми розглядаємо варіант, коли накипу утворилося стільки, що жоден засіб вже не допомагає. Тоді вам потрібно озброїтися "важкою артилерією" і виконати прості дії:

  • розвести 1 ст. л лимонної кислоти у воді;
  • вилити в чайник, закип'ятити, остудити;
  • вилити розчин з чайника, залити чисту воду, додати 0.5 склянки оцту;
  • закип'ятити, остудити, вилити розчин;
  • обполоснути чайник кілька разів.

Від таких маніпуляцій накип може зникнути відразу або хоча б розм'якшитися. Якщо відкладення все ж залишилися, то вам не складе труднощів прибрати їх м'якою губкою зі стінок.

Як очистити електрочайник від накипу содою - лайфхак

Цей варіант найдешевший і найуніверсальніший - його можна використовувати навіть в польових умовах. Єдиний нюанс - доведеться купити кальциновану соду, так як вона більш ефективна, ніж звичайна харчова.

Закип'ятіть воду в чайнику, засипте 3 ч.л кальцинованої соди, перемішайте до розчинення. Залиште розчин на кілька годин, а коли він охолоне, вилийте і ретельно промийте чайник. Якщо сода самостійно не впоралася, ви можете посилити ефект, повторивши маніпуляції, але додавши 0.5 склянки оцту.

Як відмити чайник від накипу без соди, лимонної кислоти і оцту

У кожної господині на кухні з'являються шкурки від різних овочів і фруктів. Саме ними і можна очистити чайник від накипу. Особливо вдалими в такій ситуації будуть яблука, груші та картопля - речовини, що містяться в шкірці, розм'якшують відкладення накипу.

Вам досить просто висипати шкурки в чайник, залити його водою на 2\3, закип'ятити і залишити на 2-3 години. Потім воду злити, а наліт відтерти м'якою губкою, змоченою у воді.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...