Не робіть помилок! Чому вітаміни не можна приймати без призначення лікаря

Дуже часто українці самі призначають собі певні вітаміни та починають приймати їх, передають Патріоти України

Чи можна так робити, чи це робота лікаря, розповідає допис терапевта Михайла Цюрака в Instagram.

Що треба знати про вітаміни

Слово "вітамін" розшифровується як "життєво необхідний мінерал". Насправді так і є, вітаміни є тими речовинами, які необхідні для нормального функціонування нашого організму.

На жаль, багато українців приймають вітамінні комплекси та БАДи неконтрольовано, без консультації з лікарем, не знаючи про те, що вітаміни можуть і нашкодити в певних випадках.

Лікар навів у приклад факт, що вітаміни бувають жиророзчинні (вітаміни А, D, Е, К) і водорозчинні (вітаміни групи В, вітамін С, PP, H і т.д.). Жиророзчинні можуть накопичуватися в організмі досить швидко, призводячи до небажаних ефектів.

Небажані ефекти від вітамінів

Передозування вітаміну А (ретинол) призводить до збільшення печінки, селезінки, жовтяниці, проблем зі шкірою, також вітамін А у терапевтичних дозах протипоказаний при вагітності через негативний вплив на плід;

Передозування вітаміном Д (холекальциферол): м'язова слабкість, нудота, збільшення печінки, підвищення артеріального тиску.

Водорозчинні вітаміни при надлишковому споживанні в організмі не накопичуються, а виводяться з сечею. Проте і вони можуть мати негативний вплив на наше здоров'я при передозуванні. Наприклад:

  • передозування вітамінами групи В може стимулювати розвиток злоякісних пухлин;
  • тривалий неконтрольований прийом вітаміну С збільшує розвиток ниркових каменів.

Поради від лікаря

Найкраще попередження дефіциту вітамінів - це правильне і збалансоване харчування. Якщо ж ви помітили у себе симптоми, що можуть вказувати на дефіцит вітамінів - слабкість, сонливість, ламкість нігтів, випадіння волосся, сухість шкіри тощо - зверніться до лікаря.

Ці симптоми можуть бути не лише ознакою дефіциту вітамінів, а й вказувати на анемію, проблеми зі щитовидкою та багато іншого.

Ви будете здивовані! Що буде з організмом, якщо кожного дня їсти ківі

субота, 24 серпень 2024, 19:00

Ківі - це не лише яскравий та смачний фрукт, це надзвичайно корисний продукт для нашого здоровʼя. На сторінці Healthy To Me розповіли, як вплине на наш організм щоденне вживання ківі, передають Патріоти України. Ківі — чудове джерело вітаміну С. Він, з...

Дітей за безлад сварити не варто? ТОП-7 дивних форм поведінки, які свідчать про високий IQ

субота, 24 серпень 2024, 18:45

Експерти розкривають сім дивних форм поведінки, які свідчать про високий IQ. Такі генії, як Чарльз Дарвін та Альберт Ейнштейн це підтверджують своїми химерними звичками, передають Патріоти України. Тож якщо людина любить побалакати із собою чи обожнює ...