Не все так просто: Вчені нарешті пояснили, чому їжа в космосі дивна на смак

Наслідки перебування космонавтами в космосі можуть бути абсолютно різними. Вони коливаються від небезпеки до банальної незручності, але є ще один факт - просто не смачна їжа, передають Патріоти України.

Це дивне явище може бути досить серйозною проблемою, тому деякі астронавти намагаються отримати достатню кількість їжі. Це спонукало групу вчених з харчових продуктів з Австралії та Нідерландів дослідити потенційні причини, пише Science Alert.

Згідно з даними останнього дослідження, відповідь на запитання "чому їжа в космосі дивна на смак" може полягати в тому, що астронавти перебувають ізольовано та відчувають дискомфорт, а не перебувають на орбіті.

Попередні дослідження показали, що ця проблема може виникнути через зміну рідини, вплив невагомості на те, як розподіляються внутрішні рідини тіла, викликаючи набряк обличчя, який спадає, коли тіло адаптується до нового середовища.

Вчені нарешті пояснили, чому їжа в космосі дивна на смак

Однак деякі астронавти повідомили, що їхні проблеми з їжею зберігалися навіть після того, як ефект зміни рідини минув. Тож вчений із харчових продуктів Грейс Локе з Університету RMIT в Австралії та її колеги зосередилися на тому, як оточення та психічний стан людини можуть впливати на її сприйняття ароматів, що дуже впливає на привабливість їжі.

Результати свідчать про те, що принаймні деякі аромати сприймаються по-різному в різних середовищах – хоча й не так, як очікували дослідники.

"Одна з довгострокових цілей дослідження полягає в тому, щоб створити краще підібрану їжу для астронавтів, а також інших людей, які перебувають в ізольованих середовищах, щоб збільшити їхнє споживання їжі ближче до 100 відсотків", – каже старший автор Джулія Лоу, дослідник сенсорної та харчової поведінки в RMIT.

Для дослідження команда вчених помістила учасників у середовище віртуальної реальності, створене для імітації перебування на Міжнародній космічній станції (МКС). Це середовище VR включало плавучі об’єкти для імітації мікрогравітації, а також "встановлений космічний апарат, щоб викликати відчуття безладу та замкнутості", і фоновий шум, який імітує гучні робочі звуки, про які повідомлялося в межах МКС.

Вчені надали учасникам зразки трьох різних запахів: ванілі, мигдалю та лимона. Їх попросили оцінити інтенсивність кожного запаху за шкалою від 1 до 5 – спочатку у звичайній кімнаті, а потім у змодельованому середовищі МКС.

Цікаво, що учасники повідомили, що в той час, як запах лимона залишався однаковим в обох середовищах, інші два запахи здавалися більш інтенсивними в симульованій МКС. Дослідники підозрюють, що бензальдегід, летюча ароматична сполука, яка міститься як в мигдалі, так і в ванілі, але не в лимоні, є ключовим фактором у цьому.

І хоча дослідження не обов’язково дає відповіді на те, чому відчуття смаку та запаху астронавтів залишаються притупленими після того, як зміна рідини зменшується, воно підтверджує гіпотезу про те, що сприйняття запаху залежить від контексту.

Крім того, це дослідження вказує на можливі шляхи пом’якшення проблеми. За думкою авторів певні леткі сполуки, що мають загальні профілі запаху (тобто солодкі), мають більшу ймовірність контекстуального впливу порівняно з іншими.

І, якщо це дійсно так, то виявлення сполук, які зберігають свою привабливість у таких середовищах, як МКС, або навіть стають більш привабливими, може вплинути на те, як розробляється дієта астронавтів.

Ви будете здивовані! Що буде з організмом, якщо кожного дня їсти ківі

субота, 24 серпень 2024, 19:00

Ківі - це не лише яскравий та смачний фрукт, це надзвичайно корисний продукт для нашого здоровʼя. На сторінці Healthy To Me розповіли, як вплине на наш організм щоденне вживання ківі, передають Патріоти України. Ківі — чудове джерело вітаміну С. Він, з...

Дітей за безлад сварити не варто? ТОП-7 дивних форм поведінки, які свідчать про високий IQ

субота, 24 серпень 2024, 18:45

Експерти розкривають сім дивних форм поведінки, які свідчать про високий IQ. Такі генії, як Чарльз Дарвін та Альберт Ейнштейн це підтверджують своїми химерними звичками, передають Патріоти України. Тож якщо людина любить побалакати із собою чи обожнює ...