Хліб, мед, сухофрукти і картопля - вуглеводи, які забезпечують мозок енергією, передають Патріоти України.
Це стверджує доктор медичних наук, керівник Центру розсіяного склерозу університету RUSH у Чикаго, невролог Аугусто Міравалле. За словами лікаря, основним джерелом енергії для мозку є глюкоза – тип цукру, який походить із вуглеводів, які ми їмо та п’ємо.
Хоча вуглеводи важливі для функціонування мозку, зокрема для покращення психічного здоров’я та уповільнення зниження когнітивних здібностей, дуже важливо обирати здорові складні вуглеводи, для розщеплення яких організму потрібно більше часу, тому не виникає стрибків цукру в крові. Проте є, принаймні, чотири “поганих” вуглеводи, які, попри все, корисні для мозку. Доктор Міравалле наводить перелік.
Люди часто помилково вважають хліб нездоровою їжею. Але цільнозерновий хліб (разом з іншими цільнозерновими продуктами) є здоровим джерелом вуглеводів, які корисні для вашого мозку. Цільні зерна, крім усього іншого, багаті на вітаміни групи В, які покращують неврологічне функціонування мозку.
Коли говоримо про картоплю, то більшість уявляє собі картоплю фрі, картопляне пюре або картопляні чипси. Усе це дійсно не можна зарахувати до здорової їжі.
– Але насправді картопля є чудовим джерелом необхідних мозку вуглеводів, якщо вона не смажена, не змащена маслом чи не посипана сиром, – каже невролог.
Картопля багата на калій, який може передавати до мозку нервові сигнали, необхідні для навчання та запам’ятовування. Калій також протидіє натрію, допомагаючи підтримувати електролітний баланс.
Картопля “в мундирі” також дасть вам додаткову кількість клітковини. Таку картоплю разом зі шкіркою можна навіть обсмажувати з додаванням оливкової олії та свіжої зелені. Це один із найкорисніших способів приготування цього коренеплоду.
Хоча багато хто впевнений, що свіжі фрукти – найкращий варіант, сухофрукти можуть бути хорошим джерелом клітковини та природного цукру.
А ще – антиоксидантів, які потенційно можуть знизити ризик розвитку дегенеративних захворювань мозку. Дослідження показують, що, приміром, споживання фініків може захистити від запалення й окислювального стресу клітини мозку .
Невролог наголошує, що рафінований цукор дійсно посилює запалення та прискорює процес зниження когнітивних функцій. Більше того, раціон з високим вмістом цукру також пов’язані з психічними розладами, такими, як депресія.
– А от натуральні підсолоджувачі, як-от мед, мають протилежний ефект, – каже доктор Міравалле.
Дослідження показують, що споживання меду може покращити пам’ять і захистити центральну нервову систему. Невролог наголошує, що ніколи не пізно змінити свій раціон, щоб покращити здоров’я, зокрема, й роботу мозку.
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...
Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...