Неврози, депресія і суїциди: Як не зійти з розуму від карантину

Самоізоляція – це дуже сильний стрес для всіх вікових категорій. До того ж поточна стресова ситуація викликана незнайомим для нас раніше приводом.

Через пандемію коронавірусу нас різко обмежили у свободі, та ще й під страхом покарання у вигляді штрафів або навіть кримінальної відповідальності.Такі заходи можуть призвести до розвитку різних психологічних розладів і депресії, що загрожує обернутися навіть трагічними наслідками, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Неврози, депресія та зростання суїцидів

За даними ВООЗ, близько 800 тисяч жителів Землі щорічно закінчують життя самогубством. Причинами такого рішення стають особисті проблеми, як зради, розлучення, нещасна любов, так і соціальні – проблеми на роботі, соціальна ізоляція, незапланована і небажана зміна стереотипу життя.

У стані депресії життя самогубством закінчують до 15% хворих.

У період карантину і вимушених обмежень психологи відзначають імовірність збільшення зростання поширеності депресії, через що будуть зростати суїцидальні настрої у населення. Про це розповів психотерапевт, президент Київської асоціації психотерапії Олексій Шевцов. "Найчастіше на суїцид ідуть чоловіки, особливо працездатного віку. Зараз склалася така ситуація, коли багато хто втратив роботу, відповідно, чоловіки втратили можливість працювати і заробляти, годувати сім'ю. Вони впадають у депресію, і від безвиході можуть піти на такий крайній крок", – каже він.

З інших проблем психотерапевт вказує на розвиток панічних атак, нав'язливих страхів, неврозів і загострення залежності.

"Люди починають зловживати алкоголем, це стосується і різних наркотичних речовин. У такий спосіб вони розраховують зняти стрес, але, як відомо, це не допомагає. Як тільки алкоголь виходить, депресія повертається, а в деяких випадках навіть посилюється", – пояснює Шевцов.

При самоізоляції загострюються психосоматичні хвороби, починають виникати проблеми з ендокринною системою, більше проявляються серцево-судинні захворювання, страждають нирки і легені. Можливий сплеск ракових захворювань, оскільки це психосоматичне захворювання. "Крім того, позбавлення людини свободи призводить до депривації. Зазвичай таким страждають підводники або космонавти, тому у них іде дуже серйозна психологічна підготовка перед тим, як вони будуть здійснювати занурення або будуть здійснювати політ у космос. Депривація виражається різними психічними порушеннями: від галюцинацій і психозу аж до повного божевілля", – заявив психотерапевт.

Звичайно ж, описані проблеми не будуть масовими, але обмеження будуть призводити до загострення вже наявних психологічних розладів, і можуть призвести до їх розвитку в абсолютно здорових людей.

Активізуються злочинці

Не так давно в Міністерстві внутрішніх справ відзвітували про падіння рівня злочинності на 30%. Втім, це пояснюється тим, що в період карантину на вулиці менше людей, а поліція переведена на посилений режим роботи. Крім того, зменшується ризик квартирних крадіжок, оскільки всі сидять по домівках.

Але, знову повертаючись до психічних загостреннь, зниження соціального рівня життя через втрату роботи, збільшення алкогольної або наркотичної залежності не пройде безслідно. "Кримінальна ситуація однозначно загостриться, знову ж на тлі всіх психологічних розладів, люди можуть не зовсім усвідомлювати, що вони роблять. Будуть красти на вулицях, а по закінченню карантину почнеться сплеск квартирних крадіжок, коли люди почнуть виходити з дому і їздити на роботу", – говорить Шевцов.

Домашнє насильство і розлучення

Здавалося б, що в період карантину у вас з'явилося більше часу, який ви проводите з родиною або своєю другою половинкою. Але довгий період перебування в замкнутому просторі з одними і тими ж людьми може призвести до зворотного ефекту.

Знову ж таки, для певної кількості людей карантин створив чимало проблем, що позначається на загальному настрої, зайвій нервозності, якій, зрозуміло, потрібен вихід. Часто не бажаючи цього, близькі починають зриватися один на одному, виплескуючи свої негативні емоції, які можуть перерости у великі і часті скандали.

Якщо це не зупинити, в результаті ситуація обернеться розставаннями або розлученнями. "Так, розлучень стане більше. Можливо, зараз, коли немає можливості фізично піти до РАЦСу і подати заяву, це буде не настільки велика кількість. Але після карантину їх стане більше однозначно", – вважає психотерапевт.

Як не зійти з розуму. Рекомендації

Психологи стверджують, що найефективнішими способами побороти стрес і депресію є сон, фізична активність і здоровий спосіб життя. Але, крім цього, є й інші рекомендації, як уберегти своє психічне здоров'я в настільки стресовий час:

Займіться улюбленим хобі. Згадайте, що вам подобалося робити в дитинстві, або в підлітковому віці, зараз ви можете знову повернутися до давно забутих захоплень, які принесуть вам задоволення.

Почати нову справу. Спробуйте реалізувати себе в абсолютно новому і несподіваному для себе напрямку. Можливо, ви навіть освоїте нову професію, яка буде вам до душі більше, ніж попередня. Щоб навчитися новому, зараз існує величезна кількість онлайн-курсів і книг, з якими ви ознайомитесь, не виходячи з дому.

Читайте книги, дивіться фільми, саморозвивайтеся. Карантин надає вам час, якого раніше не вистачало.

Медитуйте. Медитацій в інтернеті є безліч, знайдіть свою. По-перше, це зніме тиск, по-друге, допоможе побачити першопричини смутку, страхів, тривоги, туги й інших почуттів, що руйнують вас. І, врешті-решт, зупинить гонку за нескінченними ідеалами і стереотипами.

Частіше спілкуйтеся з людьми по інтернету, а ще краще, за допомогою відеозв'язку.

Звертайтеся до психотерапевтів. Якщо ж дійсно дуже погано, і вам нічого не допомагає впоратиться з депресією, не бійтеся звертатися до фахівців, тим більше, що сеанси можна проводити онлайн.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...