Облаштування власної домівки: Як правильно зробити витяжки в санвузлах, щоб уникнути неприємного запаху та гіршого

Розрахунок продуктивності витяжного вентилятора для ванної кімнати

Організація побутових витяжок в наших будівлях в більшості випадків виконується не зовсім добросовісно. Тому з циркуляцією повітря в приміщеннях, зокрема в санітарних кімнатах, спостерігається ряд проблем. Вентканали забиваються сміттям, вода та пара постійно діє на стіни, предмети меблів та інтер’єру і це має критичні наслідки:

  • поява плісняви
  • виникнення грибка
  • розмноження комах
  • застій вологого та неприємних запахів

Вентилятор – основа штучних вентиляційних систем. Він широко використовується в побуті та незамінний в різних сферах життєдіяльності людини. Якщо заплановано покупку вентилятора для ванної кімнати, то витяжний вентилятор купити в Києві досить просто, але необхідно розібратись в специфіці його конструкції та дії.

Для вибору вентилятора потрібно врахувати

Продуктивність

Визначає скільки кубічних метрів повітря може перекачати вентилятор за одиницю часу (розраховується об’ємом кімнати та діаметром отвору, на який буде встановлено вентилятор). Згідно нормативних вимог в приміщеннях такого типу потрібно забезпечувати відновлення повітря на рівні 3 – 8 разів за годину.

Рівень Шуму

Чим вентилятор потужніший, тим гучніше працює, але не повинен перевищувати 25-30 дБ, що вважається нормою и не завдає шкоди здоров'ю людини. Всі вентилятори під час своєї роботи створюють відповідний шум. Останнім часом виробники пропонують вентилятори, які можна впевнено назвати безшумними. Досягнуто це виробниками завдяки вдалому поєднанню форми корпусу та крильчатки, підбору правильної швидкості обертів, використанню тихого електродвигуна.

Захист

Краще вибрати прилад з підвищеним захистом. Він визначається класом ІР. Чим вищий показник, вказаний поряд з ІР, тим нижча ймовірність короткого замикання від вологи, пилу та інших подразників.

Сучасний ринок витяжних вентиляторів пропонує багато різних додаткових опцій:

  • зворотній клапан запобігає повітрю проникати назад в кімнату з вентиляційного каналу, це найбільш важлива деталь
  • таймер затримки вмикає і вимикає вентилятор через певний час, забезпечуючи свіже повітря
  • датчики світла та руху вмикає і вимикає вентилятор при появі людини в зоні сканування
  • датчики вологості повітря вмикаються при підвищеній вологості повітря

Такі функції дозволяють максимально ефективно використовувати вентиляцію. Потрібно враховувати розмір ванної кімнати та режим її використання. Якщо кімната використовується для сушки білизни, то датчик вологості необхідний. Він в більшості моделей вмонтований разом з таймером затримки. Такий таймер включається при підвищеній вологості в межах 60 – 90%. Вентилятор буде працювати доки вологість не зменшується. Коли вологість досягає встановленого рівня, вмикається таймер затримки відключення і вентилятор продовжує працювати час виставлений на таймері, після чого вимкнеться.

Крім того, потрібно продумати варіант підключення вентилятора. Дуже зручно зробити активацію на одну клавішу з вимикачем світла.

Загальна класифікація вентиляційних пристроїв

Основні критерії при виборі вентиляторів витяжних виділено такі:

  • принцип роботи та конструкція вентилятора
  • призначення та умови функціонування
  • спосіб установки
  • технічні особливості (ступінь захисту ІР, споживана потужність, тиск, частота руху та рівень шуму)

Крім того, побутові вентилятори розділяються за типом на осьові та відцентровані.

Осьовий вентилятор складається з таких елементів:

  1. Корпус
  2. Двигун, що забезпечує рух осі
  3. Крильчатка (винт, лопасті)

Лопасті виготовлені з легких, матеріалів, завдяки чому вони приводяться в дію навіть мало потужним двигуном (різноманітні моделі не перевищують 0,8 кВт). Чим більші вимоги до вентилятора, тим потужнішим має бути двигун. Розміри приладу мають значення для врахування діаметру отвору, куди буде вмонтовано вентилятор.

За дизайном витяжні осьові вентилятори для ванної кімнати виготовляються з додатковими елементами. Це можуть бути захисні сітки, жалюзі та декоративні заглушки, які будуть виконувати відповідну функцію захисту від комах та сміття, але швидко засмічуються та потребують додаткового обслуговування, частого прибирання. Навіть при виключеному вентиляторі повітря циркулює природним способом. Такі вентилятори коштують недорого та вважаються найкращим варіантом для невеликих кімнат, таких як ванна.

Відцентровані вентилятори складаються з таких основних частин:

  • корпуса
  • робочого колеса
  • ”лопаток” колеса, що можуть бути, загнуті вперед, чи назад залежно від того, в яку сторону крутиться колесо

Відмінність відцентрованого вентилятора від більш звичного осьового, полягає в його конструкції. За її рахунок циркуляція повітря відбувається під дією відцентрованої сили, яка в свою чергу виникає в процесі обертання колеса даного вентилятора. Іноді відцентровані вентилятори називають ще радіальними. Його форма створена таким чином, що у випадку зниження швидкості повітряних мас підвищується рівень тиску повітря.

На даний час відцентровані вентилятори мають класифікацію з урахуванням самих різних критеріїв.

  • з одностороннім, або з двостороннім забором повітря
  • з правостороннім чи лівостороннім обертанням колеса
  • з урахуванням різниці в створенні тиску повітря: вентилятори низького, середнього чи високого тиску
  • спеціального чи загального призначення

Що стосується галузі застосування відцентрованих вентиляторів, то вони популярні в складі вентиляційних систем великої протяжності, користуються попитом завдяки малому споживанню електроенергії та практично безшумні в роботі.


Секрет досвідчених господинь! Як прати чорні речі, щоб вони не втрачали свій колір

середа, 1 травень 2024, 16:14

Речі чорного кольору виглядають ефектно, але при умові його ідеального вигляду. Якщо речі чи одяг виглядають запраними та з сіруватим відтінком, казати про ефектність немає жодного сенсу. Буквально декілька циклів прання можуть позбавити колір насичено...

Справжня знахідка! ТОП-20 продуктів, які можна їсти у великій кількості й не набирати вагу

середа, 1 травень 2024, 15:43

Розповідаємо, якими смаколиками можна ласувати досхочу і не набирати зайві кілограми, передають Патріоти України.