Дослідження, опубліковане в журналі Cell Metabolism, було проведене дослідниками з Центру хімічних почуттів Монелла у Філадельфії. Вони виявили, що блукаючий нерв, який з'єднує кишківник з мозком, передає інформацію про жири і цукри в мозок через окремі нейронні шляхи, передають Патріоти України.
"Ці окремі шляхи, мабуть, відіграють ключову роль у посиленні потягу до їжі, особливо до жирної та солодкої їжі", — сказав автор дослідження Гійом де Лартіг, доктор філософії, нейробіолог із Монелла.
Дослідники використовували нову передову нейробіологічну технологію для прямого маніпулювання жировими або цукровими нейронами в системі блукаючого нерва мишей. Вони виявили, що обидва типи нейронів викликають викид дофаміну в центр винагороди мозку. Дофамін — це нейротрансмітер, пов’язаний із задоволенням і мотивацією.
Дослідники також виявили, що активація як жирового, так і цукрового ланцюгів створює синергію, подібну «подвійному удару по мозку». Поєднання жиру і цукру призвело до значно більшого вивільнення дофаміну, що в кінцевому підсумку призвело до переїдання мишей.
Хоча результати необхідно більше вивчати на людях, отримані результати важливі для поточних досліджень, пов’язаних із вагою, а також для таких методів лікування, як семаглутид і тирзепатід.
«Ці дослідження показують, що потяг до жирної та солодкої їжі має нейробіологічні основи», — сказав Ханс-Рудольф Берту, доктор філософії, професор нейробіології та харчування Пеннінгтонського біомедичного дослідницького центру при Університеті штату Луїзіана. «Вони також можуть призвести до розробки нових методів лікування ожиріння і пов’язаних із ним захворювань».
Дослідники кажуть, що їхня робота може допомогти пояснити, чому дотримання дієти може бути таким складним. Людський мозок, найімовірніше, шукає комбінації з високим вмістом жирів і цукру, незважаючи на свідомі зусилля щодо їх скорочення.
«Розуміння цих механізмів може допомогти нам розробити нові стратегії для подолання тяги до жирної та солодкої їжі», — сказав де Лартіг.
Що ще кажуть експерти
Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...