Пальчики оближеш: Як вдома приготувати чанахі, по-кавказьки та по-гуцульськи

Чанахі – традиційна кавказька страва, яка зазвичай складається з тушкованої баранини та овочів. Її традиційно пов'язують з Грузією, але широко розповсюджена у Сходу і навіть в Галичині - там, де вівчарство робить ягнятину та баранину кидає виклик свинині та яловичині. Це щось середнє між печенею та супом, консистенція чанахі доволі густа.

Для приготування чанахі зазвичай використовують баранину, але варіацій страви багато – і зі свининою, і яловичиною, і навіть куркою. Перш за все розглянемо класичний грузинський рецепт від Євгена Клопотенка.

Краще обрати баранину із кісткою, так смак страви буде більш насиченим. Але кістку треба не забути прибрати зі страви. Саме м'ясо треба нарізати доволі великими шматками, тоді чанахі буде більш соковитим. А з овочів зробити своєрідний соус, яким потім залити м'ясо. Баклажани, томати та часник – є традиційними для грузинської кухні. Можна додати цибулю, солодкий перець та квасолю (консервована підійде). Наприкінці додайте трохи хмелі-сунелі.

Інгредієнти:

3 картоплини середнього розміру

400 г м'якоті баранини

1 цибуля

3 зубчики часнику

1 банка консервованої квасолі

2 томата середнього розміру

1 баклажан

1 солодкий перець

1 невеликий чилі

½ ст. л. хмелі-сунелі

100 г вершкового масла

3 ст. л. соняшникової олії

15 гілочок петрушки (або кінзи)

до смаку сіль і перець

Приготування:

Увімкніть розігріватися до 180 градусів духовку.

Картоплю (3 шт.) ретельно вимийте і очистіть від шкірки. Наріжте великим кубиком. М'якоть баранини (400 г) наріжте порційними шматочками.

У казані з 1 ст. л. соняшникової олії обсмажте баранину до утворення рум'яної скоринки протягом приблизно 3 хвилин.

Додайте в казан до м'яса нарізану кубиками картоплю.

Потім всипте 1 банку консервованої квасолі і долийте 300 мл води, вона повинна доходити до ¾ об'єму.

Доведіть вміст казана до кипіння і поставте його в духовку з температурою 180 градусів на 45 хвилин.

Приготуйте овочеву заправку. Баклажан наріжте великим кубиком. Так само наріжте 2 томата, цибулину і солодкий перець. Невеликий перець чилі – тонкими слайсами. Зубчики часнику (3 шт.) розчавіть лезом ножа.

На суміші 100 г вершкового масла і 2 ст. л. соняшникової олії підсмажте підготовлені овочі на пательні до м'якості на невеликому вогні. Додайте трохи води і тушкуйте 20 хвилин.

Готові овочі перекладіть у миску або чашу блендера і перебийте їх так, щоб вони не перетворилися в однорідне пюре і залишилася структура.

Додайте овочеву заправку в казан до картоплі з квасолею і бараниною. Доведіть смак сіллю і перцем і додайте ½ ст. л. хмелі-сунелі.

Поверніть казан в духовку і тушкуйте все разом ще 10 хвилин. При подачі посипте чанахі подрібненою зеленню петрушки або кінзи.

* * *

Ченахі по-гуцульські. Цю страву знають у кожній гуцульській колибі, звичайно кавказький рецепт за багато років адаптовано до карпатських продуктів. Інгредієнти на 1,3 л. води: свинина (шия) - 700-800 г картопля - 600 г квасоля червона - 1 склянка помідори 400 г або 1 ст. л.(з гіркою) томатної пасти цибуля - 250 г морква - 200 г часник - 5-6 зубчиків борошно - 4 ст. л. лавровий лист - 2 шт. свіжомелений чорний перець, сіль, зелень петрушки, смалець або соняшникова олія для смаження. Кількість інгредієнтів розрахована на 6 великих середніх горщиків.

Для приготування чанахів по-гуцульськи використовують жирне м’ясо. Підійде свинний ошийок. Також можна використати свинні ребра з додаванням менш жирного м’яса, або приготувати чанахі на самих реберцях. Це вже за бажанням.

Квасолю відварити.

М’ясо нарізати доволі великими шматками.

Картоплю почистити, порізати кубиками.

Цибулю порізати дрібними кубиками.

Моркву нарізати кружальцями.

Помідори очистити від шкірки і порізати кубиками.

Картоплю рівномірно обсмажити на соняшниковій олії чи смальці так, щоб вона була майже готовою.

На великому вогні обсмажити м’ясо до рум’яної скоринки. Пізніше до м’яса додаються овочі, тому зручніше буде скористатись сковорідкою великого розміру. Оскільки для приготування чанахі використовується жирне м’ясо, то після смаження у сковороді повинно бути багато жиру. Якщо жиру буде не достатньо, – додайте смалець, або олію. До обсмаженого м’яса додати борошно і, постійно помішуючи, смажити приблизно 3 хв. Додаємо в сковорідку порізану цибулю. Потім додати дрібно нарізану цибулю, перемішати. Слідом додати моркву, перемішати і, періодично помішуючи, смажити 10-15 хв. на середньому вогні.

Потім викласти помідори, все перемішати і смажити ще приблизно 15 хв. Якщо замість помідорів додається томатна паста, смажити потрібно значно менше (близько 5 хв.).

Після цього вміст сковорідки перекласти в каструлю і долити води. Швидко довести до кипіння, додати лавровий лист, перець, добре посолити. Варити на малому вогні, накривши кришкою, 10-15 хв. На дно горщиків викласти підсмажену картоплю. На картоплю викласти варену квасолю. На квасолю – м’ясо з овочами. Заливаємо вміст горщика юшкою. Вміст горщиків порівну залити юшкою, в якій варилося м’ясо з овочами. Юшка повинна повністю покривати овочі з м’ясом, тому, якщо її буде не достатньо, до кожного горщика можна долити трохи кип’яченої гарячої води. Горщики накрити кришкою і помістити в розігріту до 220 °С духовку на 20 хв. Після цього чанахи вийняти з духовки, в кожен горщик вичавити по одному зубчику часнику, накрити кришкою і дати настоятися 10-15 хв. Чанахи по-гуцульски готові. При подачі посипати січеною зеленню петрушки. Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Цей лайфхак виручить: Що робити, якщо улюблені джинси сіли після прання

четвер, 21 листопад 2024, 22:10

Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...