Здоров'я травної системи: Сім простих порад, як готувати корисні супи

Дієтолог, керівник Центру нормалізації ваги Світлана Фус поділилася знаннями, як правильно готувати першу страву, зазначають Патріоти України.

"Їжа, що пройшла теплову обробку, просто необхідна. І овочі, приготовані у вигляді супу, якраз підходять

На жаль, у нашій гастрономічній культурі існує переконання, що кращий суп — це такий, куди поклали підсмаженого сала або заправку з борошна, той, який приготовлений на жирному шматку м’яса, ще й побілів від сметани. А ще в основі — картопля, капуста, білий рис або манка. Це робить з рідкого супу густу жирну суміш овочів, борошна і води. Додайте ще хліб, з яким «належить» такий суп їсти. У підсумку отримаємо багато зайвих калорій, легких вуглеводів та жиру. Це вже варіант самостійної страви. Але ще є друга страва на обід.

Краще відмовитися від таких супів на користь легких та смачних, які можна їсти з задоволенням та які не нашкодять здоров’ю. Супи в такому випадку будуть елементом здорового харчування і порцією овочів. Наприклад, супи з бобовими — хороший варіант додавання цієї корисної культури в свій раціон.

Влітку вони освіжають, а в холодну пору зігрівають. Взимку, коли важко обійтися без теплої їжі, суп стане відмінним рішенням. А коли спекотно, це окрошка, холодний борщ або гаспаччо. Є також особливі, сезонні варіанти супів.

Овочеві супи готуйте на основі сезонних продуктів

Перші страви втамовують голод при малій калорійності. У порції супу(приблизно 300 мл), в залежності від складу, може бути 150 — 200 ккал. Також вони легко засвоюються. Є ряд захворювань шлунково-кишкового тракту, коли протипоказано вживати сирі овочі. Тому їжа, що пройшла теплову обробку, просто необхідна. І овочі, приготовані у вигляді супу, якраз підходять.

Прості поради з приготування корисних супів:

1. Овочеві супи готуйте на основі сезонних продуктів. У міжсезоння можна користуватися замороженими овочами. Чим більше різноманітних овочів в супі, тим краще. Овочі в перших стравах бажано варити не довше 15 хвилин для збереження в них поживних речовин. Тому кидайте овочі в киплячу воду.

2️. Приготувати суп можна на овочевому відварі або на основі пісного м’яса або риби. Відмовтеся від супів з додаванням сосисок, ковбаси, копченостей. Намагайтеся готувати без використання консервів.

3. Супи на овочевих відварах варіть з додаванням рослинних жирів, наприклад, оливкової олії.

4️. Уникайте жирних добавок — шкварок, бекону або жирного соусу. Контролюйте кількість доданої солі.

5️. Використовуйте натуральні інгредієнти та приправи. Уникайте додавання готових бульйонних кубиків і сумішей спецій з великою кількістю солі або глутамату натрію. Смак супу підкреслюйте свіжими і сушеними травами.

6️. Щоб збільшити щільність і поживну цінність супу, додайте цільнозернові крупи, макарони з твердих сортів пшениці, коричневий рис або бобові(квасолю, сочевицю).

7️. Більш корисний свіжо приготований суп. Готовий суп посипте свіжою зеленню, наприклад, петрушкою, кропом, цибулею або кінзою — чим більше зелені в тарілці, тим краще!

Готуйте на здоров’я! Харчуйтеся правильно і різноманітно."

Буде дуже смачно! ТОП-3 старовинні рецепти українських великодніх пасок

четвер, 2 травень 2024, 18:50

Напередодні Великодня пропонуємо приготувати паску з фруктовим кремом за рецептом Осипи Заклинської (1928 рік), сирну паску з чорницями з книги “Як добре і здорово варити” (1938 рік) та мигдалеву бабку за рецептом 1910 року, передають Патріоти України....

Які хитрощі допоможуть виправити ситуацію, якщо борщ вийшов надто кислим

четвер, 2 травень 2024, 18:07

У борщу завжди присутня впізнавана кислинка, без якої страву не вийде назвати класичною, передають Патріоти України. Однак будь-яка господиня може перестаратися, у результаті чого страва стає надмірно кислою. Як правило, ця ситуація виникає у тому випа...