Біла смерть: Розвінчано популярний міф про сіль

Людина може прожити без води тиждень, без їжі – місяць і приблизно стільки ж – без солі.

Сіль необхідна у помірній дозі кожному. Фото: Ecoizm.org.

Нестача солі в людському організмі може привести до серйозних проблем зі здоров'ям, аж до смерті. Про це попередив дієтолог Андрій Маковецький, передають Патріоти України.

За його словами, у тих, хто недосолює їжу, можуть виникнути хвороби, пов'язані з м'язами, мозком і серцем. "Сіль є одним із найбільш важливих і потрібних людині мінералів. Людина може прожити без води тиждень, без їжі – місяць і приблизно стільки ж – без солі", – пояснив дієтолог.

Оскільки сіль відповідає за передачу нервових імпульсів, при її нестачі можуть німіти руки, ноги і обличчя. "Сіль допомагає рідину рухатися в організмі. Це означає, що від клітини до клітини існує щось на зразок натрієво-калієвого насосу. Натрій – це сіль. Якщо не буде вистачати солі, то рідина між клітинами буде дуже погано рухатися, а клітини, відповідно, будуть дуже погано працювати. Вони не будуть рости і оновлюватися, і погано виконуватимуть функції енергообміну. Тому відмовлятися від солі не можна", – розповів Маковецький.

Вказав фахівець також і на головні ознаки її нестачі в організмі: поганий сон, дратівливість, м'язова млявість, погана концентрація уваги і болі в серці. При цьому, Маковецький все ж закликав вживати сіль у помірних дозах.

"Якщо вживати занадто багато солі, то поганий настрій вам гарантовано, можуть бути камені в нирках, червоні сліди під очима і плюс поганий сон", – застеріг він. За словами дієтолога тим, хто любить все пересолювати, рекомендується на 1-2 тижні взагалі відмовитися від солі, щоб очистити рецептори, і потім знову почати її їсти.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...