"Дамба Ноя" в Антарктиді захистить людство від Всесвітнього потопу через глобальне потепління

Дослідники виявили під кригою скелю завдяки системі сканування IcePod, яка вимірює висоту крижаного шельфу, його товщину і внутрішню структуру.

Шельфовий льодовик Росса. Фото: Вікіпедія.

Прихована від сторонніх очей скеля ось уже сотні мільйонів років контролює потоки води навколо гігантського шельфового льодовика Росса. Цей шельф в даний час діє як найважливіший буфер, що запобігає вимиванню більшої кількості льоду Антарктиди у відкритий океан, зазначають Патріоти України.

Дослідники виявили під кригою скелю завдяки системі сканування IcePod, яка вимірює висоту крижаного шельфу, його товщину і внутрішню структуру, а також магнітні та гравітаційні сили породи, на яку цей лід спирається. По суті, IcePod може заглядати крізь сотні метрів льоду, щоб виявити, чи лежать в основі скельні структури, які не можна розглядати зі супутників.

У нещодавно опублікованій роботі дослідники повідомляють, що геологічна межа між Східною і Західною Антарктидою створила під континентом бар'єр, який захищає крижаний шельф Росса від більш теплих вод і подальшого танення. «Геологічна межа робить морське дно у східній частині Антарктики набагато глибше, ніж на заході, і це впливає на те, як океанічна вода циркулює під шельфовим льодовиком», розповідає морський геолог Кірсті Тінто з Колумбійського університету.

В результаті цей бар'єр уповільнює дрейф приблизно 20% всього грунтового льоду Антарктиди в океан. Якби вся ця маса замерзлої води виявилася в більш теплих регіонах, то рівень моря зріс би на цілих 11,6 метра. Це критично важливо для безлічі прибережних районів і поселень по всьому світу - навряд чи вони вціліли б після такого масштабного повені.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...