Дихає та змінює кольори: Іспанські вчені створили живий бетон

Група іспанських вчених після декількох років розробок змогла створити принципово нову марку бетону.

Незвичний бетон вже запатентували. Ілюстрація: соцмережі.

Не так давно в сферу будівельних матеріалів буквально увірвалася нова технологія. Новинка може застосовуватися для оформлення фасадів різних будівель, при цьому істотно знижуючи концентрацію двоокису вуглецю в земній атмосфері. Вчені секрет своєї розробки не приховують: вся справа в фосфаті магнію, що увійшов до складу нової марки бетону, інформують Патріоти України.

Завдяки даному з'єднанню створюються сприятливі умови для зростання, а також природного процесу розмноження мікроорганізмів: на новому бетонному покритті добре приживається мох, водорості, лишайники. Як відомо, дані мікроорганізми синтезують кисень шляхом поглинання вуглекислого газу з земної атмосфери.
На думку іспанських учених, нова марка бетону сприятиме не тільки природному процесу синтезу кисню через культивування в бетоні перерахованих мікроорганізмів, але і до того ж дозволить фарбувати фасади будівель, на яких буде використаний бетон нової марки, у всілякі кольори і відтінки без застосування додаткових будівельних або опоряджувальних матеріалів.
Окрім цього, нова марка бетону має поліпшені терморегуляційні властивості. Оскільки велика частина будівельних об'єктів, де в найближчому майбутньому може бути задіяна дана розробка - це об'єкти середземноморського регіону, терморегуляція, здійснена таким чином, має величезне значення: по-перше, значна економія коштів, по-друге, простота використання, і, нарешті, гарантія якості, функціональності суміші. Суть в тому, що мікроорганізми, здатні прижитися на фасаді, поглинатимуть пекучі сонячні промені, забезпечуючи підтримку більш прохолодної температури повітря всередині приміщення.
На «живому» бетоні розробники вирішили не зупинятися. Як то кажуть, досконалості немає меж: у стратегії впровадження новинки на ринок будівельних матеріалів іспанські вчені одним з перших пунктів вказують розробку добавки, яка б сприяла прискоренню розвитку мікроорганізмів.
І цього теж буде недостатньо, вважає група розробників, а тому збираються через кілька років представити світові марку бетону, здатну без додаткових фарбувальних пігментів, використовуючи в якості барвника «склад», наприклад, ті ж мікроорганізми, змінювати кольори залежно від клімату того чи іншого регіону або через зміну пір року. Для втілення останньої задумки в реальність перші кроки вже зроблені: вчені нещодавно приступили до виробництва вибірки певного складу водоростей, різних мохів, лишайників, здатних «оживати» при зміні погодних умов.
Патент на свій винахід іспанські вчені вже отримали: «живий» бетон ось-ось поставлять на конвеєр. Проте допрацьовувати формулу нового бетону його творці не перестають і сьогодні. Як стверджують іспанці, їх продукт вже зацікавив кількох провідних виробників будівельних матеріалів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...