Паста феттучині допоможе вирішити загадку: Вчені зробили інтригуючу заяву про життя на Марсі (фото)

Дивної форми камені на Червоній планеті можуть допомогти більше зрозуміти про умови там.

Деякі земні бактерії можуть жити на Марсі. Фото: РБК.

Дослідники заявили, що камені на Марсі, схожі на пасту, можуть бути ознакою життя. Про це повідомляє журнал Astrobiology, посилаючись на роботу вчених, передають Патріоти України.

Як вони з'ясували, схожі структури утворюються і на Землі. На нашій планеті їх викликає бактерія Sulfurihydrogenibium yellowstonense. Вона відноситься до екстремофілів, а значить, потенційно можуть існувати в марсіанських умовах.

Також дослідники допускають, що цей вид бактерій живе на поверхні Марса і процвітає. Бактерія належить до лінії, яка еволюціонувала до того, як в атмосфері Землі почав з'являтися кисень (приблизно 2,35 мільярда років тому). Вона може вижити в дуже гарячій воді, прямо біля геотермальних джерел. Бактерія також може витримати інтенсивне ультрафіолетове світло і добре себе почуває в навколишніх середовищах з низьким рівнем кисню, використовуючи сірку і вуглекислий газ як джерела енергії.

Зазначають, що Sulfurihydrogenibium yellowstonense каталізує утворення кристалічних гірських порід, які виглядають як шари макаронних виробів. Унікальна форма і структура порід, пов'язаних з Sulfurihydrogenibium yellowstonense, є результатом її незвичайного способу життя. У швидкоплинній воді бактерії чіпляються одна за одну і "тримаються щосили". Вони утворюють тугі нитки, які майорять, як прапор. Вони видимі для людського ока і найбільше схожі на пасту феттучині.

Вчені дізналися, у яких генів найбільш активна експресія, і розшифрували метаболічні потреби цих бактерій. Вчені також досліджували можливості Sulfurihydrogenibium yellowstonense в області скельного будівництва. Виявився цікавий факт: білки на поверхні бактерій прискорюють швидкість кристалізації карбонату кальцію навколо бактеріальних ниток і всередині них. Завдяки білкам, цей процес протікає в нитках в мільярд разів швидше, ніж в будь-якому іншому природному середовищі на Землі. В результаті утворюються широкі смуги затверділої породи з хвилястою ниткоподібною текстурою.

Ці структури, за словами дослідників, важко з чимось сплутати. Тому, якщо їх вдасться виявити на Марсі, це буде одною з головних ознак наявності життя на планеті в сьогоденні або минулому.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...