Поважна причина плюс імпортозаміщення та здешевлення виробництва: Чому ЗСУ залишились у цьому році без новітніх танків "Оплот"

Ціна питання була у 100 млн. І вони були закладені до оборонного блюджету. Однак в РНБО вирішили терміново перенаправити ці кошти на більш нагальну ракетну програму. І не прогадали, запевняють фахівці

Танк "Оплот"Найближчим часом вітчизняні танки БМ «Оплот» поставлятися Збройним силам України не будуть. Про це під час прямого ефіру в студії «Армія ФМ» розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, зазначають Патріоти України.

Він повідомив, що запланований резерв у 100 млн гривень на закупку першої партії «Оплотів» у минулому році було перекинуто з цього проекту на пришвидшення робіт по ракетному комплексу «Нептун». Наразі Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова (ДП ХКБМ) працює над модернізацією та імпортозаміщенням «Оплотів».


«На нинішньому етапі ХКБМ реалізує проект щодо створення нової документації під танк «Оплот» з повністю виключеними російськими комплектуючими. Якщо ця робота буде завершена, потім знову постане питання щодо закупівлі цих зразків для української армії, якщо в цьому дійсно буде потреба», - зазначив Сергій Згурець.

Також він підкреслив, що в майбутньому може виникнути певний конфлікт інтересів між Міністерством оборони та підприємствами ОПК щодо вибору між модернізованим БМ «Оплот» та покращеною версію Т-64 (мова йде не про сучасний варіант «Т-64 зразка 2017 року», а про більш досконалу машину – прим. ДЕ).

Танк БМ «Оплот» на Михайлівській площі у Києві під час виставки військової техніки, присвяченої Дню Незалежності. Серпень 2018 року


«Модернізований танк Т-64 в тому вигляді, який зараз обговорюється, фактично за своїми показниками ефективності не буде поступатися «Оплоту» при значно меншій вартості. І тут, я думаю, що буде певна дискусія між оборонною промисловістю і військовими. Тому що оборонній промисловості треба мати якісь напрацювання наперед і вдосконалений «Оплот» їм потрібен, а армії буде потрібен модернізований Т-64 в тому вигляді, який має ефективність, яка несуттєво поступається «Оплоту». Процес триває, але будуть певні нюанси», - наголосив військовий експерт.

Модернізований Т-64 (версія «Б1В») 17-ї окремої танкової Криворізької бригади на Гончарівському полігоні під час фінального етапу змагань на звання «Кращий танковий взвод ЗСУ». 8 вересня 2018 року / Фото: Військове телебачення

Проте назвати якісь конкретні строки створення обох модернізацій поки що важко.

«Зараз коли ми говоримо про танки, то танки Т-64 зараз модернізуються головно підприємствами ремонтними, хоча сам проект глибокої модернізації Т-64 (від ХКБМ – прим. ДЕ) поки що пробуксовує», - констатував директор Defense Express.

Модернізовані танки Т-64 зразка 2017 року у цеху ДП «Харківський бронетанковий завод». Лютий 2019 року / Фото: АТН Харків

При цьому експерт зауважив, що з огляду на сучасне протистояння з РФ, Україні не слід йти старим «лінійним» шляхом СРСР і просто нарощувати кількість танків (та іншої техніки), тому що в нас не має стільки ресурсів та можливостей, щоб вийти на аналогічний рівень по потужності збройних сил, як у Росії. Тому потрібно приділяти увагу інноваційним «нелінійним» рішенням, та працювати в напрямку підвищення швидкості реагування.

«Як раз питання підвищення мобільності рішень і мобільності дій на полі бою це той напрямок, який ми можемо протиставити суттєвій російській потужності… Це вимагає формування стратегій нових дій на полі бою, нових вимог до техніки та власне створення такої техніки», - наголосив Сергій Згурець.

Джерело: Defense Express

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...