90-річний Філарет здивував новими заявами стосовно "брудної роботи" у просуванні томосу та становлення ПЦУ

Патріарх Філарет

П’ятий український президент Петро Порошенко хотів, аби створеною наприкінці 2018 року Православною церквою України управляв митрополит Вінницький Симеон – один із архієреїв УПЦ МП. Учасникам Собору начебто навіть платили за це чималі суми, зазначають Патріоти України.

Водночас, чи платила Україна гроші за Томос – невідомо. Про це почесний патріархат ПЦУ Філарет розповів в інтерв’ю "Главкому".

Так, за його словами, коли вибирали майбутнього очільника новоствореної церкви тодішній президент Порошенко хотів, щоб ним став митрополит Вінницький Симеон. За те, щоб його обрали священнослужителям начебто платили чималі суми – по 20 тисяч доларів.

За Епіфанія проголосували 36 єпископів, а за Симеона – 28. Хто ці 28? 2 – московських, 13 – з УАПЦ, а 13 архієреїв – з Київського патріархату. Чому вони голосували за кандидата з Московського патріархату? Бо Порошенко провів роботу. Я чув про те, що комусь із архієреїв платили по 20 тисяч доларів. Але правда це чи ні – я стверджувати не можу,
– наголосив Філарет.

На запитання, чи не чув він про те, що Константинопольському патріарху платили гроші за Томос, Філарет відповів, що не володіє такою інформацією. Водночас, він заявив, що на Православну церкву України впливають олігархи.

"На ПЦУ впливають. І не тільки олігархи. Але я не хочу про це говорити, тому що це лише буде розсварювати нас (з настоятелем ПЦУ Епіфанієм – ред.). А нам треба все-таки думати про єдність. Нам треба будувати в Україні єдину Помісну церкву. А якщо ми один одного поливатимемо брудом, то не зможемо зійтися", – додав священнослужитель.

Чому виник скандал довкола ПЦУ?

Бо патріарх Філарет у травні заявив, що Київський патріархат досі існує та заявив про те, що його фактично усунули від управління Православною церквою України. Начебто торік, на Соборі, після створення ПЦУ, йому пообіцяли, що він управлятиме справами церкви в Україні, а митрополит Епіфаній – за кордоном.

У Міністерстві культури та у ПЦУ спростували заяви Філарета про існування Київського патріархату. Там кажуть: його розпустили, а Філарет сам поставив свій підпис під документом. Проте патріарх не здається: він збирається скликати Собор, на якому хоче відновити Київський патріархат.

Серед крайніх заяв священнослужителя слова про "служіння ПЦУ грекам" і про "невідомі йому положення Томосу".

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...