"Адін народ" по-балканськи: Чому загострюється конфлікт між Болгарією та Македонією

Різниця між болгарською мовою і македонською - мінімальна, культури дуже споріднені. Однак 100 років в різних державних утвореннях дають взнаки. Македонія відірвавшись від Сербії випрацювала власну ідентичність, і не поспішає лягати під "старшого брата"

Стаття Володимира Путіна про "один народ", який він нібито намагається виправдати розв'язану проти України війну – не єдиний випадок заперечення керівництвом однієї країни права сусідніх націй на самовизначення. Ще одним прикладом стало загострення відносин Македонії і Болгарії.

До 1992 року країна, нині звана Північної Македонією, була частиною соціалістичної Югославії. Коли соціалістичний експеримент остаточно провалився, македонці заявили про вихід з федерації, що скочувалася у війну між імперським центром - Сербією і її "молодшими сестрами", зазначають Патріоти України.

Першими незалежність нової країни визнали сусідні з нею болгари. Правда, при цьому, влада Болгарії цілком офіційно заявили, що не вважають македонців окремим народом зі своєю культурою, історією і власним національним свідомістю.

З точки зору Софії, македонці були частиною великого розділеного болгарського народу, їх історія є частиною загальної історії Болгарії, а македонську мову - і не мову зовсім, а діалект болгарської.

Саме так розповідали про Північну Македонії болгарські вчителі своїм учням, так писали в болгарських енциклопедіях і саме такий погляд на історію і географію відстоювали болгарські політики і дипломати.

При цьому болгари підтримували сусідів в їх прагненні до Євросоюзу і НАТО, допомагали їм на міжнародних майданчиках і навіть передавали свої танки і артилерію для озброєння македонської армії.

Правда, постійно нагадуючи, що погодься македонці визнати себе болгарами - і підтримка була б куди більш помітною. Але македонці не погоджувалися. І не погоджуються досі. Вони не тільки вважають себе окремою суверенної нацією, але ще і звинувачують болгар в задоволеною серйозному порушенні прав людини.

У Північній Македонії вважають, що не менше 700 тисяч жителів Болгарії - насправді македонці, яких влада позбавляє можливості офіційно бути такими визнаними. І ось тут починається найцікавіше.

Болгарія говорить владі Північної Македонії: "ви займаєтеся антіболгарской пропагандою, намагаєтеся переконати сотні тисяч наших громадян в тому, що вони не болгари, мало не роздмухуєте сепаратистські настрої і сієте ворожнечу, припиніть негайно".

Для того, щоб заклики ці звучали більш вагомо, Болгарія, яка з 2007 року входить до Євросоюзу, заблокувала процес переговорів про приєднання до ЄС Північної Македонії.


І прямим текстом заявила, що переговори продовжаться тільки тоді, коли македонці переглянуть своє ставлення до історії, мови та культури. Тобто, за великим рахунком тоді, коли вони визнають себе хоч трохи, але болгарами.

У відповідь же парламент Північної Македонії зовсім недавно майже одноголосно затвердив резолюцію, яка встановлює червоні лінії в переговорах з Болгарією. Цією резолюцією повинні користуватися в якості інструкції всі політики і дипломати, які беруть участь в переговорах про євроінтеграцію.

Відтепер їм наказано стежити за тим, щоб в ході цих переговорів всі сторони демонстрували беззастережне повагу до самобутнього македонському народу, його історичної, лінгвістичної, культурної та релігійної цілісності.

Македонія веде і таємну підкилимну

Паралельно з цією легальної боротьбою, Північна Македонія, як з'ясувалося, веде і таємну підкилимну. Цієї весни журналісти розкопали, що відразу 3 радника македонського прем'єра Зорана Заева брали участь в роботі дуже специфічної організації.

Зареєстрована в Словенії, називалася вона Міжнародний інститут близькосхідних і балканських досліджень. За гучним красивою назвою ховалася пропагандистська лавочка, публікувала і поширювала псевдонаукові дослідження.

У них стверджувалося, що ніякого болгарського народу не існує, що його вигадали османи і росіяни, що справжні господарі болгарської землі - македонці. Прямо путінська школа тупий злісної дезінформації.

На щастя, є в складній історії взаємин македонців і болгар одна дуже важлива деталь: ці країни ніколи не загрожували один одному війною або захопленням територій, ніколи не ставили під сумнів правильність проведених між ними кордонів, не будували планів анексії і не вигадували для сусідів фейковий терористичні республіки.

Болгарія і Македонія про все домовляться

Рано чи пізно Болгарія і Північна Македонія про все домовляться, знайдуть якісь компромісні формулювання, які влаштують усіх. Зрештою, Північної Македонія стала називатися всього пару років назад через тиск ще однієї сусідньої країни - Греції.

Грекам не подобалося, що ціла країна носить теж назву, що і одна з них провінцій. І після майже трьох десятиліть суперечок держава Македонія погодилося стати Північної Македонією. Щось таке станеться напевно і в стосунках з Болгарією. Все-таки, цивілізовані європейські країни. Не те що здичавілим агресорам.

Хтось привласнив резиденцію "послідовного": Невідомі не пустили в Межигір’я міжвідомчу урядову комісію, створену для націоналізація активів Януковича

понеділок, 29 квітень 2024, 18:30

Невідомі особи не пустили на територію парку-пам’ятки Межигір’я міжвідомчу комісію, яка має передати парк під державне управління. Про це в понеділок, 29 квітня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Повідомляється,...

Готує наступника? Кадиров призначив свого 16-річного сина куратором школи спецназу в Чечні

понеділок, 29 квітень 2024, 17:56

Голова російського регіону Чечні Рамзан Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором Російського університету спецназу (РУС) імені Володимира Путіна у Гудермесі. Про це він написав ввечері 28 квітня у своєму телеграмі, передають Патріоти Укр...