"Адреналін зашкалює": Український захисник неба розповів, як мобільні вогневі групи збивають "Шахеди"

У Повітряному командуванні "Захід" розповіли про те, як мобільні вогневі групи ліквідують російські "Шахеди". За словами військового знищувати ворожі дрони-камікадзе стає легше якщо багато тренуватися, стріляти по мішенях за будь-яких погодних умов і у різний час доби, передають Патріоти України.

Водночас значно складнішим завданням є збити російську крилату ракету. Про це заявив старший сержант Василь Жиравецький, командир мобільної вогневої групи окремого полку зв'язку та радіотехнічного забезпечення Повітряного командування "Захід".

"Це було неважко для нас. В зоні ураження нашої групи пролітали два "Shahed". І ми їх знищили. Що відчуваєш, коли збиваєш "Shahed"? Радість, піднесення, ейфорію. Все робиться на автоматі, адреналін зашкалює. Працюємо всі як одне ціле", – розповів командир.

Окупанти зазвичай запускають свої дрони коли видимість вкрай обмежена, як правило, вночі, у хмарність, під час туману або дощу.

"Наше озброєння – спарена зенітна установка ЗУ-23-2 на шасі автомобіля ЗіЛ-130. Також ми маємо тепловізори, багато іншого обладнання, аби виявляти БпЛА і збивати їх. Але збивати нескладно тільки якщо багато тренуватися, багато стріляти по мішенях за різних погодних умов та у різний час доби, постійно відпрацьовувати розгортання озброєння. Тобто доводити свої дії до автоматизму, до рівня, коли руки під час бойової роботи буквально пам’ятають всі рухи зі зброєю, які ви робили під час тренувань", – розповів військовий.

Жиравецький зазначає, що набагато складніше збити ворожу крилату ракету, оскільки вона значно швидша і часу на ураження значно менше.

"Але наші колеги, дві інші мобільні вогневі групи, збили по одній ракеті. Думаю, ми також ракету знищимо, якщо вона пролітатиме в зоні нашого ураження", – розповів боєць.

Захисник також зазначив, що група у них злагоджена, професійна і дружня. Більшість із них у лавах полку ще з перших днів повномасштабної війни, дехто брав участь у бойових діях ще за часів АТО/ООС.

За його словами, мобільні вогневі групи Повітряного командування "Захід" знаходяться в постійній бойовій готовності. Вони аналізують дії ворога, встановлюють можливі маршрути ворожих цілей і стараються оперативно реагувати, щоб бути на відповідних позиціях там, де ймовірність появи російських дронів найвищ

"У разі отримання команди вирушаємо на визначену позицію, розгортаємо свою зенітну установку. Якщо виявляємо ціль – відкриваємо вогонь. Я, як командир, стежу за повітряною обстановкою на спеціальному планшеті, підтримую зв’язок з пунктом управління, спостерігаю та виявляю цілі. Стрілець і навідник ведуть вогонь з нашої зенітної установки ЗУ-23-2. Номери обслуги завжди готові зарядити установку боєкомплектом", – розповідає військовий.За успішне виконання своїх бойових завдань, склад мобільної вогневої групи було нагороджено державними відзнаками, зокрема медалями "За військову службу Україні" і відзнакою Міністерства оборони України — медаллю "Хрест доблесті".

"Ситуація цікава складністю вибору": Гельман оцінив, чи буде нова мобілізація в РФ

вівторок, 20 серпень 2024, 7:57

Путіну не залишається нічого іншого, окрім як оголосити нову мобілізацію. Без мобілізації росіяни не зможуть стабілізувати російсько-український кордон, не кажучи вже про витіснення ЗСУ з Курської області. Про це в інтерв'ю розповів російський політтех...

У розхід йде все: Росія через брак кадрів кинула на захист Курщини "космічну піхоту"

вівторок, 20 серпень 2024, 7:50

Командування військами РФ перекинуло свою так звану космічну піхоту на оборону Курської області, де продовжується наступ ЗСУ. Через брак кадрів у мотострілки "перекваліфікували" військовослужбовців із підрозділів Військово-космічних сил, враховуючи пер...