Альо, Банкова! Голова Венеційської комісії вимагає від України терміново створити Етичну раду при ВРП

Джанні Букіккіо/фото АР

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо заявив, що Україна терміново має творити Етичну раду при Вищій раді правосуддя, зазначають Патріоти України.

"Судова реформа була в центрі моєї нещодавньої плідної розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Ця реформа має вирішальне значення для майбутнього країни, вона викликає дуже високі очікування в українському суспільстві.", — йдеться у його заяві, опублікованій на сайті Венеційської комісії.

Водночас він наголосив, що створення Етичної ради — важлива частина цієї реформи.

"Міжнародні партнери України вже висунули своїх кандидатів до Етичної ради. Наразі терміново необхідно, щоб Рада суддів України без подальших затримок провела свої призначення, потрібні для проведення реформи", - наголосив Букіккіо.

Він також зазначив, що зацікавлені органи повинні утримуватися від будь-яких заходів, дій, бездіяльності або процедур, що призводять до затримки створення Етичної ради, оскільки це "може завдати непоправної шкоди реалізації незалежної та ефективної судової системи в Україні",

Що відомо

  • Посли країн G7 висловили стурбованість через перебіг судової реформи в Україні, зокрема, через графік конкурсу Ради суддів для відбору кандидатів в Етичну раду Вищої ради правосуддя.
  • Етична рада – незалежний орган, який оцінюватиме на доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. Його створення – частина судової реформи в Україні. До складу Етичної ради за законом повинно увійти 6 осіб – по троє від Ради суддів та міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у галузі запобігання корупції.
  • Міжнародні партнери 10 вересня представили виконувачу обов’язків голови Вищої ради правосуддя два спільних списки міжнародних експертів для їх відбору і призначення зокрема до Етичної ради при ВРП. Того ж дня Центр протидії корупції повідомив, що до голови РС Богдана Моніча офіційно звернулися з десяток суддів, висловивши своє бажання бути делегованими в Етичну раду.
  • 13 вересня Рада суддів провела голосування за кандидатів до складу Етичної ради з перевірки кандидатів до Вищої ради правосуддя та чинних членів ВРП. Жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів – за кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради суддів з 26-ти.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...