Армія Путіна більше не може залежати від кримських портів: Думка, що війна зайшла у глухий кут на користь РФ, помилкова, - Foreign Policy

Зухвалий напад України на великий російський військовий корабель в окупованому Криму вночі 26 грудня став ще одним епізодом у стратегії Києва позбутися контролю Росії над Чорним морем. Оскільки більшість кораблів вигнано з порту приписки в Севастополі, російський Чорноморський флот більше не може знайти безпечного притулку на Кримському півострові. Тепер усі порти вразливі до атак, передають Патріоти України.

Про це у своїй статті для Foreign Policy пишуть викладач Стенфордського університету та колишній заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер і колишній заступник помічника міністра оборони США з питань політики в Європі та НАТО Майкл Раян.

Вони зазначають, що у той час, коли Росія намагається з усіх сил атакувати інфраструктуру України, її ризикований крок із розміщення кораблів і підводних човнів, озброєних ракетами "Калібр", у Чорному морі наражає їх на потенційну атаку з боку України. Це мовчазне визнання того, що Росія більше не може залежати від кримських портів і пускових майданчиків.

"Успіх України був досягнутий завдяки ракетам і безпілотникам вітчизняного виробництва, які іноді запускалися за допомогою човнів Zodiac або водних мотоциклів. Але найпотужніші атаки відбувалися з повітря, де Україна використовувала свої винищувачі радянських часів для запуску ракет як вітчизняного виробництва, так і поставлених НАТО. Ці атаки відбулися під захистом передових засобів протиповітряної оборони України — включно з нещодавно поставленими з-за кордону — які регулярно збивають більшість російських ракет і безпілотників, призначених для українських цілей", - пишуть автори.

Вони зазначають, що Україна досягла значних успіхів, позбавляючи Росії контролю як над морським, так і над повітряним простором над своєю територією та навколо неї, тим самим перешкоджаючи російським ВМС і ВПС діяти безкарно.

"Дійсно, нинішня загальноприйнята думка у багатьох частинах Заходу полягає в тому, що Україна програє наземну війну, не залишаючи шляху до перемоги для країни, оскільки Росія штовхає українських цивільних у покору. Київ міг би також закликати до припинення вогню та просити миру. Біда цього сценарію в тому, що він означає поразку не лише для України, але й для Сполучених Штатів та їхніх союзників у Європі та Азії", - констатують експерти.

На їхню думку, російську армію можна перемогти, використавши бажання України воювати по-новому, а ключ до витіснення росіян полягає в тому, щоб піддати їх невпинним і точним повітряним атакам, які добре синхронізуються з маневрами об’єднаних збройних сил на землі.

"Щоб сила з повітря була вирішальною у 2024 році, Збройні сили України повинні створити тимчасові вікна локалізованої переваги в повітрі, в яких можна було б зосередити вогневу потужність і маневрувати силами. Враховуючи успіх українців у відмові від свого повітряного простору для Росії в місцях, які вони вибирають, такі вікна можливі за допомогою наявних у них засобів. Наявність зброї більшої кількості та вищої якості, адаптованої до цього сценарію, зробила б їх більш успішними на всьому фронті з Росією", - резюмують автори матеріалу.

"Ми обидва хочемо справедливої угоди щодо завершення війни": Трамп зробив заяву після зустрічі із Зеленським

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:16

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським відповів, чи змінив він погляд на те, як має завершитись війна Росії проти України. Відео розмови оприлюднив Fox News, пере...

"Воював на боці України": У Москві судять 72-річного американця, який прожив кілька років у Харкові з місцевою жінкою

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:04

В Москві розпочався суд над 72-річним громадянином США, якого звинувачують в тому, що він нібито воював на боці України як найманець. Про це у п’ятницю, 27 вересня, повідомило російське пропагандистське агенство РИА Новости, передають Патріоти України....