Авторитетне американське видання пояснив причину чому НАТО так наполегливо блокує продаж Росією С-400 державам Альянсу

Суто з військової точки зору російська зенітно-ракетна система великого і середнього радіусу діїхоч і підноситься Москвою, як зброя нового покоління, однак значно поступається як аналогам так і засобам протидії ряду держав Заходу. Але є і інші чинники.

Крім власне військової цінності, комплекси С-400 забезпечують ряд стратегічних переваг Росії, які необхідно враховувати країнам НАТО. Про це пише американське видання National Interest, зазначають Патріоти України.

Автор матеріалу назвав чотири значущих стратегічних фактора, що створюються С-400. Перший - дохід від продажу комплексів, зацікавленість в яких висловили, крім Китаю і Туреччини, котрі вже уклали контракт з РФ, Індія, Саудівська Аравія і Катар. «Російська економіка постраждала від невмілого керівництва Путіна в поєднанні з санкціями, запровадженими в зв'язку з вторгненням в Крим, війною проти України та фальсифікацією виборів в США. Також збиток завдало значне зниження цін на нафту. Продаж високотехнологічного озброєння сприяє зростанню незалежності російської економіки від експорту природних ресурсів», - вказує автор.
Другий фактор - статусний. Експорт С-400 підтверджує, що Росія як і раніше здатна розробляти високотехнологічну зброю і є «силою, з якою доводиться рахуватися».
Третя перевага - зміцнення контактів Росії з потенційними союзниками, яким поставляється ЗРК. Так, продаж С-400 Китаю сприяє зміцненню стратегічного партнерства двох країн.
Нарешті, С-400 може використовуватися як компонент «російської гібридної війни». Поставки цих систем Туреччині викликали розбіжності Анкари і Вашингтона і розкол усередині НАТО. Це підштовхує Туреччину до співпраці з Москвою.

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...