"Багато хто в Європі думає, що Україна - це свобода, це цілісна країна, бо люди помирають за її єдність", - Пат Кокс

До України зараз прикуто найбільше поглядів у всій Європі. Але українська культура, спосіб ведення справ - це те, що не дає нашій країні просунутися у питанні євроінтеграції. Такі думки "Апострофу" висловив голова Європарламенту 2002-2004 років Пат Кокс, в кулуарах форуму "Ялтинська європейська стратегія" (YES), передають Патріоти України.

- Чи має Україна перспективи у Європейському союзі в тому стані, в якому вона є зараз?

- Політична частина цього питання проходить через повне затвердження шляху до євроінтеграції в українському законодавстві – цю частину ви уже пройшли. Це вже ваш обов'язок, але це ще не означає, що все завершено. Це по-перше.

А по-друге, відповідно до Європейської угоди, у принципі, будь-яка європейська країна, яка є демократичною, може претендувати на членство. Це не сьогодні сформульовано, але такі правила. Україна – це європейська демократія, яка підписала Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Тож це перший крок, з якого починається фасилітація.

- Що Україна має покращити, аби підвищити свої шанси?

- Побороти корупцію. Це зобов'язання, яке повинне бути виконаним. Треба створити дуже сильні державні інституції. І ретельно виконати Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Це "домашня робота", без виконання якої немає сенсу продовжувати розмову.

- Чи можете ви дати пораду, як побороти корупцію?

- Зараз з'явився Антикорупційний суд. Подивимося, як це працюватиме в рамках закону. Але є багато інших питань про те, як люди роблять певні речі. Культуру важче змінити ніж закон. Ми відвідували Верховну Раду і розмовляли про те, як змінити законодавство протягом багатьох років. Але культура робить своє. Що робити, якщо не вдається? Продовжуй намагатися.

- Ми можемо потрапити у стан колапсу…

- Ні. Вам треба йти вперед. Вам треба намагатися. Вам не треба здаватися. Бо робити хороші речі – це добре. Не давайте собі спокою, якщо у вас не вийшло з першого разу – повертайтеся і пробуйте ще раз.

- Європі потрібна Україна?

- Я думаю, багато хто в Європі думає, що Україна – це свобода, це цілісна країна, бо люди помирають за її єдність. Ця країна – яскравий приклад цінностей, про які говорять у Європі.

- Говорять, що Європа не хоче допомагати Україні, бо вона втомилася від неї.

- Ні, це не правда. Але процес розширення ЄС важкий. І складність цього процесу не треба плутати з відсутністю інтересу до України. На неї зараз дивляться, певно, пильніше, ніж на будь-яку іншу країну ЄС.

Джерело: Апостроф

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...