Байден дає прес-конференцію за підсумки зустрічі з Путіним (онлайн)

За підсумками двосторонньої зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна в Швейцарії 16 червня президент США проводить персональний брифінг для представників ЗМІ, зазначають Патріоти України.

Всі подробиці прес-конференції Байдена, головні заяви про результати переговорів - на РБК-Україна.

20:27 "Я чітко сказав Путіну, що ми будемо піднімати питання, пов'язані з фундаментальними правами людини", - сказав Байден, згадавши в цьому контексті російського опозиціонера Олексія Навального, а також діяльність американських ЗМІ в РФ.

"Я сказав Путіну, що не можу зберегти довіру свого народу, якщо не буду відстоювати права людини", - підкреслив Байден.

20:25 "Було багато галасу довкола саміту, але немає заміни діалогу..У нас є відмінності, але Путін розуміє, чому я кажу, те, що кажу. Ми будуємо відносини не для шкоди комусь, а для користі американському народу", - сказав Байден.

Головне про саміт Байдена і Путіна

Зустріч президентів США і Росії була організована на віллі Ла Гранж в Женеві. Саміт Джо Байдена з Володимиром Путіним став завершальним в рамках першого візиту в Європу Байдена після його перемоги на виборах президента в 2020 році.

Напередодні переговорів сторони погодили основну тему порядку денного - перспективи російсько-американських відносин і можливість подальшої співпраці двох країн.

16 червня відбулося декілька раундів саміту у вузькому і розширеному форматах із перервою. Під час закритої частини крім Байдена і Путіна на переговорах були присутні держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Через зустріч президентів над Женевою частково закрили повітряний простір, для охорони заходу задіяли майже 2 тис військових та правоохоронців. Жителям міста рекомендували працювати з дому 16 червня. Перекрили для відвідування парки "Ла-Гранж" і "О-Вів", набережні Женевського озера.

Про що говорив Байден напередодні переговорів

Американський президент заявив, що переговори з Путіним необхідні, щоб чітко позначити умови поліпшення двосторонніх відносин. На думку Байдена, суперечки між країнами можна вирішити, якщо Путін буде діяти відповідно до міжнародних норм.

Також лідер США наголосив, що Вашингтон не прагне до конфлікту, але готовий до заходів у відповідь, якщо Росія продовжить шкідливу діяльність.

Серед ключових питань для обговорення Байден також назвав ситуацію з кібербезпекою, втручання в американські вибори, військову агресію РФ щодо України, регіональні конфлікти, порушення прав людини.

Зокрема, напередодні переговорів Байден заявив, що ситуація з Олексієм Навальним може зашкодити відносинам США і Росії, в разі смерті опозиціонера в тюрмі.

При цьому на думку президента США, є теми над якими країни можуть працювати разом, наприклад, контроль над озброєннями, кліматична криза.

Сторони відмовилися від спільної прес-конференції

Президенти вирішили не проводити спільний брифінг за підсумками переговорів. Кожен із них дає свою прес-конференцію. Висвітлювати подію запрошено близько 3 тисяч представників ЗМІ з різних країн.

Джо Байден заявив, що персональне спілкування - найбільш прийнятний формат, щоб повідомити "вільній пресі" про всі теми, які піднімалися на переговорах. Це стосується і тих питань, за якими досягнуті домовленості, і гострих тем, які викликають побоювання.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...