"Бахмут був потрібен не Росії, а Пригожину": ПВК "Вагнера" уже поплатилися за свою помилку, - Дикий

Місто Бахмут на Донеччині, за яке уже 9 місяців точаться бої, насправді не має ніякого стратегічного значення для країни-агресорки Росії. Проте саме цей населений пункт обрав своєю жертвою власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, який хотів захопити місто і таким чином підняти себе в очах російського диктатора Володимира Путіна, передають Патріоти України.

Але план Пригожина зі "швидкого захоплення міста силами вагнерівців" провалився з тріском. Оскільки найманці його ПВК не могли самостійно нічого вдіяти, на штурм міста поступово перекидали все більше кадрових російських військ, а самі вагнерівці під Бахмутом фактично вже "закінчилися". Про це розповів політичний і військовий експерт, колишній командир взводу батальйону "Айдар", директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий в інтерв’ю Главреду.

За його словами, Бахмут, найімовірніше, став жертвою внутрішніх розбірок всередині Росії. "Нагадаю, що історія штурму Бахмута – це від початку історія ПВК "Вагнер" і ролі Пригожина у цій війні. Взагалі бої за Бахмут тривають давно, але саме запеклі бої, які почалися восени, почалися якраз на фоні того, що всередині Росії назріла певна криза, і такий собі Пригожин вирішив показати Путіну, що путінські генерали нічого не варті, а він, цивільний Пригожин, набирає собі ув’язнених з Гулагу та воює "по-справжньому", – зазначає Дикий.

Пригожин хотів показати Путіну, нібито його приватна військова компанія здатна на те, чого не може регулярна російська армія. Тому історія штурму Бахмута почалася з того, що Пригожин намагався продемонструвати, нібито він робить те, чого не роблять Шойгу і Герасимов.

Проте чим масштабнішими ставали бої за Бахмут, тим більше туди втягувалися регулярні частини російської окупаційної армії, а роль ПВК "Вагнера" у цьому штурмі зменшувалася.

"І тут треба одразу розуміти, що не було жодного дня, коли б за Бахмут воювали лише "вагнерівці" – увесь цей час регулярні частини і прикривали їх з флангу, і надавали артилерійську підтримку, і авіації своєї у "вагнерівців" ніколи не було, але авіапідтримка теж була. Але в ролі штурмової піхоти і основної ударної сили виступали саме "вагнерівські" зеки", – пояснив політичний і військовий експерт.

Вагнерівці під Бахмутом "закінчуються"

Чим би не завершилася епопея з обороною Бахмута, очевидно, що кампанія ПВК "Вагнера" як почалася з цього міста, так там і закінчиться, зазначає Дикий.

"У прямому фізичному сенсі, "вагнери" закінчилися. І тому в усіх цих боях, про які ми говоримо зараз, "вагнери" присутні, але це вже останні – їх далеко не стільки, щоб дотиснути навіть кілька останніх кварталів Бахмута. І наразі вже увесь тягар боїв там на себе взяли десантно-штурмові війська Росії, тобто кадрові десантні частини, не з мобілізованих, а які залишилися з контрактників", – розповів експерт.

За словами Дикого, штурм Бахмута почався саме з Пригожина, який хотів показати Путіну якусь "переможеньку". При цьому вибір міг впасти саме на це місто випадково.

Джерело: Главред

Воєнні злочини, за які доведеться відповісти: У ГУР ідентифікували 29 окупантів, які запускають по Україні ракети "Кинджал"

субота, 11 травень 2024, 10:59

У Головному управлінні розвідки МО встановили особи 29 військовослужбовців РФ, які обстрілюють територію України гіперзвуковими ракетами "Кинджал" Про це повідомляє ГУР МО. "Оперативники та аналітики Головного управління розвідки Міністерства оборони У...

У ЗСУ розповіли, чи позначився наступ росіян на Харківщині на ситуації на півдні

субота, 11 травень 2024, 10:49

Наступ російської армії у Харківській області не став тригером для активізації ворога на півдні України. Понад десять штурмів відбулося у Запорізькій області. Про це повідомив керівник Обʼєднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Дмитро ...