"Бавовна" недаремна: Росія втратить 40% експорту нафти, якщо Україна атакуватиме термінали на Балтиці

Росія може втратити 40% експорту нафти, якщо Україна атакуватиме термінали на Балтійському морі. Про це повідомило видання Bloomberg, передають Патріоти України.

Минулого тижня перший в історії український безпілотник досяг Ленінградської області Росії, приблизно за 1000 кілометрів (620 миль) від кордону. Цей літальний апарат був збитий над приватним Петербурзьким нафтовим терміналом, не завдавши йому шкоди, як стверджує російська влада. Ще одна атака спричинила пожежу, яка зупинила газоконденсатний завод ПАТ "Новатек" в порту Усть-Луга, що постачав паливо для російської армії.

Завод також розташований поруч з деякими з найважливіших російських нафтоекспортних терміналів. Сергій Вакуленко, фахівець нафтового ринку, пояснив, що регулярні атаки або важкі безпілотники можуть порушити роботу балтійських портів і призвести до скорочення обсягів експорту. З його слів, якщо це відбудеться, "Росія не матиме багато життєздатних альтернатив".

Збереження стабільності російського експорту нафти має вирішальне значення для Кремля, який отримує близько 30% загальних бюджетних надходжень від енергетичної галузі країни. Потік нафтодоларів допомагає фінансувати війну в Україні, яка триває вже третій рік, а також надавати кошти на внутрішні витрати напередодні президентських виборів у березні.

Серйозні перебої в експорті з країн Балтії також відчуються в усьому світі. Росія входить до трійки найбільших світових виробників нафти та минулого року була найбільшим постачальником до Китаю. Захід вже тривалий час не бажає бачити російську нафту на світовому ринку через вплив, який це мало б на ціни.

"Зупинка балтійського експорту стала б серйозним шоком", — сказав Віктор Курилов, старший аналітик нафтових ринків консалтингової компанії Rystad Energy A/S.

За даними аналітичної компанії Kpler, на ці об'єкти припадає понад 75% російської нафти марки Urals, основної експортної суміші, яка постачається до десятків країн світу.

На думку аналітиків, у разі нападу для національних виробників буде практично неможливо перенаправити потоки такого обсягу в будь-який інший порт.

"Бавовна" була потужна: З'явилися знімки наслідків удару по нафтобазі в Луганську

четвер, 9 травень 2024, 15:26

Російська служба Радіо Свобода опублікувала супутниковий знімок з наслідками удару по нафтобазі в Луганську 7 травня. Деталі: Повідомляється, що на фото за 8 травня видно сліди пожежі й щонайменше три знищені вогнем ємності для зберігання палива. Видан...

Цифри лише ростуть: Російська армія втратила 3000 танків з початку повномасштабної війни, - Oryx

четвер, 9 травень 2024, 14:53

Втрати російської армії з 24 лютого 2022 року досягли 3000 танків. Про це повідомляє Якуб Яновський, який підраховує втрати ЗС РФ та ЗСУ на основі фото чи відео підтверджень. "Яка епічна поразка самопроголошеної військової наддержави", — заявив аналіти...