"Берліну ніхто не заважає це зробити": Столтенберг заявив, що надання Україні німецьких ЗРК Patriot не потребує схвалення НАТО

Влада Німеччини заявила, що обговорює із союзниками прохання Польщі про відправлення в Україну систем ППО Patriot. Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що військовий альянс не може заперечувати проти такого кроку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України.

Зазначається, що Берлін запропонував Варшаві систему Patriot для забезпечення безпеки свого повітряного простору після того, як минулого тижня у Польщі стався ракетний удар. Пізніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак попросив Німеччину замість того, щоб відправити вогневі частини їм, передати їх в Україну.

Столтенберг заявив, що рішення про такий крок мають ухвалювати окремі країни з урахуванням правил, що стосуються кінцевих користувачів. "Конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями. Іноді існують угоди з кінцевими користувачами та інші речі, тому їм необхідно консультуватися з іншими союзниками. Але, зрештою, це рішення мають ухвалювати національні уряди", – сказав він.

Окрім того, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що для безпеки Польщі було б краще, якби засоби ППО розміщувалися на українській території неподалік кордону.

"З військової точки зору було б краще, якби вони перебували в Україні, щоб також захищати польську територію, тоді вони б найбільш ефективно захищали і Україну, і Польщу. Але рішення залишається за німецькою стороною", – заявив Дуда.

Згодом він додав, що Німеччина може відправити систему Patriot в Україну без участі НАТО. "Але якщо згоди на це немає, нехай вони будуть тут (у Польщі. – Ред.) і захищають нас", – зазначив Дуда.

Зазначимо, ЗРК MIM-104 Patriot – це американський зенітний ракетний комплекс, який використовують армія США та її союзники. ЗРК Patriot складається з ракети повітряного перехоплення та високопродуктивної радарної системи.

Головна функція ЗРК Patriot – протидія балістичним ракетам. Установка дуже ефективна проти цілей, що падають на землю під кутом близько 80-90 градусів.

Політ балістичної ракети відбувається на надвеликій висоті (до 50 км і більше), а ударну частину польоту така ракета проходить майже під прямим кутом до поверхні на високій швидкості. Тобто немає жодної гарантії, що ураження балістичної ракети під час падіння призведе до ефективного виведення з ладу її бойової частини – боєголовка все одно впаде на землю і вибухне.

Але в той же час протиракети таких ЗРК Patriot знищують цілі не уламково-фугасними зарядами, а просто врізаються в них на величезній швидкості, тим самим гарантуючи повне знищення балістичної ракети разом із боєголовкою у повітрі.

Шукали інформацію про військові навчання: Румунія заявила, що серед біженців з України "затесалися" російські шпигуни

вівторок, 16 квітень 2024, 21:02

Румунія стала мішенню для мережі російських шпигунів, які намагалися зібрати інформацію про військові навчання та допомогу Україні. Можливі шпигуни потрапили до країни, ховаючись між українських біженців. Про це йдеться звіті Вищої ради національної об...

"Членство України в НАТО корисне тільки для Третьої світової війни": Фіцо зробив чергову скандальну заяву

вівторок, 16 квітень 2024, 20:53

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважає, що членство України в НАТО «може спровокувати глобальний конфлікт». Про це повідомляє Kresy, передають Патріоти України. При цьому Фіцо припустив «перспективу пошуку примирення з Росією після війни». «Післ...