"Бідна Ліза" вчилась у МДУ та Оксфорді: Хто така нардепка Ясько - нове кохання Саакашвілі

Головною новиною вечора першого жовтня стало не тільки затримання в Грузії голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі, проти якого там заведено купу справ, а й зізнання "слуги" Єлизавети Ясько в тому, що в них з Міхеілом Ніколозовичем - любов. Це при тому, що в нього є законна дружина, з якою вони, наскільки відомо, не розлучені, ще два тижні тому фотографувалися на відпочинку в Греції, і яка також палко підтримала його, дізнавшись про затримання. Хто ж така ця "бідна Ліза", на яку тепер в коментарях виливаються тони хейту? Патріоти України пропонують вашій увазі цікаві факти про Єлизавету Ясько.

Ясько - нардепка від "Слуги народу", зараз вона разом з рідною фракцією перебуває на бойовому злагодженні в Трускавці. Після того, як стало відомо, що Саакашвілі затримали в Тбілісі, Єлизавета виклала в себе на сторінці відео, разом із Михеїлом Саакашвілі, зроблений незадовго до від'їзду того у Грузію. На ньому екс-президент Грузії зізнався про своїй стосунки із Ясько. Сама нардепка підтвердила слова коханого: "Ми записали це відео до від‘їзду Михайла до Грузії. Про те, що ми разом. Про те, що любимо один одного та підтримуємо. Любов та Боротьба за свою Державу - це найблагородніша справа! […] Я його повністю підтримую. Бо вчинила б так само за Україну". Законна дружина присвятила Саакашвілі допис майже синхронно.

В коментарі "Страні" Єлизавета заявила: "Михайло виклав відео, в якому сказав, що він вдячний за своє минуле. Думаю, це досить для того, щоб зрозуміти, про що ми говоримо", - натякаючи мабуть на те, що він збирався розлучатися.

Чутки про романтичні стосунки між Саакашвілі та Ясько ходили вже кілька років. Наразі вона є народною депутаткою від "Слуги народу". Раніше була керівником постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ. Тоді молода політкиня заявила, що не боїться нападок росіян в ПАРЄ і знає, як з ними треба спілкуватися. Українців це здивувало, зацікавило і збентежило. Хтось писав, що вона для такої роботи ще не має досвіду і це зухвала заява, хтось – що Ясько навпаки є незашореним політиком нової формації, а хтось просто демонстрував у соцмережах свій сексизм, ейджизм і недоліки у вихованні.

Втім, про значні успіхи було особливо не чути і невдовзі її на посаді змінила харків'янка Мезенцева.

В 2019 фракція затвердила Ясько на посаду очільниці Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва - раніше його очолював Богдан Яременко, якого в раді заскочили за листуванням з повією.

Біографія Єлизавети Ясько

30-річна Ясько - колишня студентка МГУ, випускниця Оксфорду і продюсерка фільму про Крим.

Сама про себе пані Єлизавета розповідає, що має багатий досвід спілкування з росіянами, бо вчилася в МГУ, і в Оксфорді, і знайома з російськими дипломатами.

"Я зняла три документальні фільми про КДБ; спілкувалася з величезною кількістю російських дипломатів, політиків. А ще я навчалася в Москві, до речі – є така сторінка в біографії. Я закінчила МГУ, була там в найцікавіше час – в 2013-2014 роках. Мене там, м'яко кажучи, не завжди сприймали нормально. Я знаю, як з цими людьми спілкуватися і вважаю це, навпаки, тільки плюсом" , – розповідає Єлизавета в інтерв’ю "Лівому берегу" про свій московський досвід. Це була відповідь на питання, чи зможе вона протидіяти "тим ще персонажам" з російської делегації ПАРЕ. А це – про Оксфорд. "Там було дуже багато зустрічей. Я відвідувала різні лекції, наприклад, Ксенії Собчак. Я вчилася в школі державного управління, я – політолог, мені завжди політика була цікава. Мені ж потрібно відчувати і розуміти, що відбувається в світі, тому відмовлятися від спілкування з росіянами – це, я вважаю, неправильно. Ми не можемо ігнорувати Росію. Ми повинні захищати свої інтереси, але знати, що відбувається".

Майбутня зірка української політики народилася 17 жовтня 1990 року в Києві. Закінчила філософський факультет КНУ імені Тараса Шевченка і школу державного управління Блаватніка в Оксфордському університеті.

"Коли Єлизавета подавала документи для вступу в три найкращих ВНЗ у світі, вона навіть не уявляла, що їй вдасться вступити до всіх: Оксфорд, Кембридж і Лондонську школу економіки і політичних наук (LSE), - пише про неї znaj.ua. - Перед Ясько став непростий вибір, але вона швидко визначилася і прийняла рішення вчитися в Оксфорді. Вона була першою українкою, яка вчилася в Оксфорді, при цьому разом з нею на потоці була величезна кількість представників різних національностей. Потрапивши в місце де так багато всіляких людей різних національностей, Єлизавета Олексіївна навчилася бути більш толерантною, так само навчилася бути більш стриманою у кожному своєму висловлюванні, беручи до уваги, що вона може ненароком скривдити кого із представників іншої національності".

"Історій багато насправді. Спочатку мені здавалося, що розповідь про мою країну повинна всім обов'язково подобатися. Однак при цьому в класі з тобою сидять представники ще 80 національностей. І у них всіх теж є свої проблеми в своїх країнах, свої стереотипи. І мені здається, що були ситуації, коли я недооцінювала культурні відмінності ", - наводить її пряму мову "Лівий берег"

Враховуючи, що вчитися в Оксфорді було дорого, Ясько почала "активно залучати найрізноманітніші фонди, організації і просто заможних людей", при тому "що це було справжнім випробуванням, так як це перепало на період бойових дій в Україні та багато організацій які володіють вільними фінансами вносили їх на рахунки для допомоги учасникам цих бойових дій".

Для отримання цих грошей вона роки займалася фандрайзингом. Вдалося отримати стипендії від різних організацій: фонду Віктора Пінчука (програма World Wide Studies), "Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) - програма Seed Grant, стипендія" Blavatnik School of Government ". Також вона зібрала гроші за "краудфандінгом", отримавши приватну підтримку від більш ніж 40 людей. Через три роки Єлизаветі Ясько все таки вдалося зібрати необхідну суму коштів на навчання, це склало майже 80 000 доларів це сума загальних витрат за рік.

В 2017 Ясько влаштувалася на роботу в Міністерство з питань діджіталізаціі, культури медіа та спорту Великобританії. Наступним місцем був CFC Consulting в українському кризовому медіа-центрі, вона потрапила працювати в команду стратегічних комунікацій Адміністрації президента України. Потім Ясько стала виконавчою директоркою в музичній кампанії "Свідок", де координувала українську кампанію в Нідерландах "Hop Nederland Hop" і працювала з мультимедіа проектом "UN Hundred".

Також Єлизавета Ясько заснувала ініціативу Yellow Blue Strategy, що займалася розвитком культурної дипломатії, креативної економіки і освіти, стала членкинею політичної платформи Європейська сотня. Ще вона стала одним з членів швейцарської миротворчої ініціативи Caux Initiative of Change і отримала стипендію за програмою "Всесвітні Студії".

До того як стати народною депутаткою від "Слуги народу" Ясько працювала віце-президентом в blockchain-стартапі (VP of Social Impact & External Relations) і музичному лейблі Younk, а також продюсувала фільм "Крим: брудний секрет Росії", який був представлений в Україні в цьому році.

Найперше - ми мусимо більше знати про кримськотатарську культуру та популяризувати її, - розповідає вона про цей фільм на блозі в "Українській правді". - Другий урок – у боротьбі проти фейків ми мусимо обирати правильні інструменти для комунікації проблеми Криму. На мою думку, для того, щоб світ нас розумів, пам'ятав та ще й був нашим союзником, Україні потрібно вчитись робити більше журналістських розслідувань та продуктів культурної дипломатії на достойному рівні. Документальне кіно – один з небагатьох жанрів та інструментів, який оперує фактами та дозволяє розповісти історії людей та дати їм можливість бути почутими. Наш фільм "Крим. Брудний Секрет Росії" розповідає історії людей, доля яких стрімко змінилась та залежить від дій, направлених проти кримськотатарського народу та активістів, які не бояться говорити про те, що відбувається в Криму сьогодні".

Перед тим як прогриміти в новинах в якості нового кохання Саакашвілі, Єлизавета фігурувала як ініціаторка відновлення авіасполучення з Маріуполем і як одна зі "слуг", хто купив в 2020 році щось цінне. В її випадку - автомобіль Suzuki Vitara, вартістю 470 тисяч.

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...

"Репліка GLSDB": Експерт розповів, чим особлива авіабомба, яку росіяни скинули на Харків

четвер, 28 березень 2024, 11:25

Вдень 27 березня російська терористична армія вдарила по Харкову авіабомбою з 200-кілограмовою бойовою частиною. За словами військового експерта Сергія Грабського, це новий тип зброї, яку росіяни цинічно тестують на мирних жителях України. Також він на...