Бійтеся, окупанти! Україна отримала StarStreak - ракетний комплекс з Британії, що прошиває літаки навиліт

Зенітний ракетний комплекс StarStreak, який Уряд Великобританії планує передати Україні, дійсно має вкрай унікальні характеристики, зовнішній вигляд і навіть принцип дії, передають Патріоти України.

Можна почати з того, що StarStreak, розробка якого компанією Thales Air Defense була завершена в середині 90-х років, досить складно навіть класифікувати.

Він має характеристики, які знаходяться на кордоні двох типів: ПЗРК і ЗРК ближньої зони. StarStreak може знищувати повітряні цілі на дальності до 7 км, як по висоті, так і по дальності.

За цими параметрами він перевищує так зразки, як ПЗРК FIM-92 Stinger та такий повноцінний комплекс, як "Стріла-10", маючи змогу дістати ворога на значно більшій висоті. Водночас габарити одиночної пускової дозволяють використовувати його навіть "з плеча", але найбільш розповсюдженим є варіант зі станком або мобільною пусковою установкою.

StarStreak - характеристики ракети

  • Максимальна дальність ураження цілі: 7 км
  • Максимальна висота ураження цілі: 7 км
  • Максимальна швидкість боєприпасу: 4 Маха

Перше, що кидається в очі - сам боєприпас. Замість звичної для всіх зенітних комплексів ракети, у StarStreak для ураження цілей використовуються три окремі суб-боєприпаса - дротика з вольфраму вагою менше одного кілограма та довжиною близько одного метра.

Попри розміри, кожен з цих дротиків керується - за принципом "лазерної стежки", коли керуючим лазерним променем "підсвічується" хвостова частина боєприпасу. Цей принцип дозволяє повністю ігнорувати теплові пастки, які можуть "обдурити" ракети з інфрачервоними головками самонаведення.

Також вражає і швидкість, з якою летять ці дротики - понад 3500 км/год. Це робить StarStreak найшвидшим у своєму класі серед всіх ПЗРК та ЗРК ближньої зони. А загалом енергії, яким дротикам передає стартовий двигун, вистачає для перехоплення цілей з перевантаженням 9g на висоті до 7 км.

Ще один "сюрприз" StarStreak - у дротиків є бойова частина з детонатором сповільненої дії. Тобто ціль спочатку прошивається вольфрамовими "ломами", які вибухають вже всередині корпусу літака чи вертольота.

І наостанок. Для виявлення та наведення на ціль у StarStreak використовується потужний тепловізор. Тобто сам ЗРК нічого не випромінює і не може бути зафіксований станціями попередження про загрозу, які встановлюються на літальних апаратах.

Бойове застосування StarStreak

Водночас варто зазначити, що війна в Україні стане першим бойовим використанням StarStreak в реальних умовах. До цього часу з нього стріляли лише на полігонах по учбових мішенях. Але для армії Великої Британії цей комплекс є одним з небагатьох ЗРК взагалі, тобто британським командуванням на нього покладаються доволі високі надії.

Аналогічна ситуація була і навколо відомого ПТРК NLAW від компанії Saab, декілька тисяч яких Лондон передав перед війною. Цей протитанковий комплекс хоч і не мав "послужного списку", але вже у перші дні боїв показав свою вкрай високу ефективність.

Загалом StarStreak може стати для авіації РФ вкрай неприємним сюрпризом. Справа в тому, що максимальна стеля знищення цілей у цього ЗРК значно вища ніж у переносних зенітних ракетних комплексів типу "Ігла" та Stinger. Тому літаки "ВКС" РФ могли пробувати у деяких районах, які не прикриті далекобійними ЗРК, "забиратися" вище 5 км та почуватися у певній безпеці.

Але після перших успішних епізодів використання StarStreak ворог різко зрозуміє, що тепер необхідно "забиратися" на 8-9 км. А для фронтової авіації це вже доволі складні висоти, бо працювати з них звичайними бомбами можливо лише у район цілі. Тобто бойова ефективність російських літаків значно знизиться.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...