Богдан розбрату: "Зеленський порушив закон про очищення влади. Від нас будуть звернення до суду щодо скасування указу президента", - Громадський люстраційний комітет

Порушення закону в перші дні президента має не тільки надзвичайно тривожні сигнали, а й свідчить про повне ігнорування законодавства України

Новий президент Володимир Зеленський порушив люстраційний закон, призначивши Андрія Богдана головою Адміністрації президента. Таку позицію висловила "Радіо Свобода" співзасновник Громадського люстраційного комітету Тетяна Козаченко, яка стояла у витоках люстраційного процесу, очолювала департамент із питань люстрації в Мінюсті й виступала одним із ключових співавторів закону "Про очищення влади", зазначають Патріоти України.

Нагадаємо, Андрій Богдан не лише захищав інтереси олігарха Ігоря Коломойського як юрист, а й двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів Віктора Януковича. Однак називає несправедливим те, що підпадає під люстрацію.

Козаченко зазначила: "Відповідно до постанови Кабінету міністрів №563 "Про порядок проведення перевірки", відповідальність за призначення і вирішення питань фактично несе той орган, який призначає, або відділ, уповноважений на оформлення документів. У цьому випадку – призначає президент. Однак документи готує відділ…".

Вона уточнила, що до призначення особа повинна написати заяву з інформацією, розповсюджується на неї закон "Про очищення влади" чи ні. Така заява підлягає перевірці – і якщо з'ясують, що людина перебувала на "люстраційних" посадах протягом року, їй відмовляють у призначенні.

Вона спростувала думку про те, що посада голови Адміністрації президента виведена з-під дії закону про держслужбу і тому на неї не поширюється дія закону про люстрацію:

"Поширення заборони регулюється лише одним законом – "Про очищення влади". А саме – перелік посад і безпосередні критерії зазначені в двох статтях: перелік посад у статті 2 і критерії у статті 3. У переліку посад чітко зазначена посада голови Адміністрації президента. Тому це питання не є спірним".

"Порушення закону в перші дні президента має не тільки надзвичайно тривожні сигнали, а й свідчить про повне ігнорування законодавства України, що є неприпустимо для гаранта Конституції", – заявила Козаченко.

Вона наголосила: "Для призначення на посаду особа повинна пройти люстраційну перевірку. Тобто, відповідний підрозділ повинен був донести до президента інформацію: до особи застосовуються заборони і її не можна призначати".

"І тут два моменти: чи взагалі відомо президенту про таку інформацію? Якщо відомо – то він умисно порушив закон. Чи якщо йому невідомо – ставити запитання щодо дисциплінарної відповідальності, а також приведення до відповідності, у тому числі, указів президента або їхню відміну", – заявила Козаченко.

"На сьогоднішній момент може йти мова щодо звернення в адміністративному порядку – через суд – щодо скасування указу президента", – вважає вона.

Козаченко уточнила, що закону про імпічмент немає, тому притягнути до кримінальної чи дисциплінарної відповідальності президента неможливо.

"Від нас будуть і заяви, і відповідні запити до Адміністрації президента. І я не виключаю звернення до адміністративного суду – в даному випадку це буде Касаційний адміністративний суд з можливим позовом щодо скасування указу президента" – додала вона.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ПІБ Богдана якимось чином щезло з реєстру люстрованих осіб Мінюсту, а сам він заявив, що несправедилва люстрація, як на нього, не заважає йому обіймати посаду в АП.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...