У Червоному Хресті заявили, що не брали на себе гарантій безпеки українських військових, які залишили "Азовсталь"

У Міжнародному Комітеті Червоного Хреста заявили, що вони не гарантували безпеку українських воїнів, які вийшли з території маріупольського заводу "Азовсталь" і потрапили в полон до росіян. Там зазначили, що вони виступали як нейтральний посередник. Про це сказано у заяві, опублікованій на сайті МКЧХ 3 серпня, передають Патріоти України.

У Червоному Хресті повідомили, що задокументували всю інформацію про українських військових, оскільки розраховували, що їм дозволять відвідувати полонених.

"Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми заздалегідь роз'яснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов'язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Лише сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених", – заявили у МКЧХ.

Представники Червоного Хреста відвідали полонених у Оленівці лише один раз, у травні. Тоді вони змогли доставити цистерни з водою та поспілкуватися з частиною військовополонених, але доступу до тих, кого утримують "на індивідуальній основі", вони не отримали.

Після теракту в Оленівці МКЧХ намагався отримати доступ до військовополонених, але всі пропозиції організації про допомогу залишилися без відповіді РФ. При цьому ЧХ і зараз готовий виїхати до Оленівки, щоб надати допомогу постраждалим та поспілкуватися із ув'язненими. Там вимагають, щоб їм дозволили повторно відвідувати військовополонених "так часто, як це необхідно".

В організації також зазначили, що Червоний Хрест не проводить розслідування порушень щодо військовополонених, бо це не входить до їхніх функцій чи повноважень. Більше того, МКЧХ не бере участі у судових процесах. "Це означає, що МКЧХ ні свідчитиме, ні надаватиме інформацію для судового розгляду будь-якому судовому або слідчому механізму, і це право було підтверджено і захищено міжнародним правом", – сказано в повідомленні.

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...