Чому зустріч із Блінкеном стала неприємним досвідом для Зеленського, - експерт-міжнародник Куса

Візит держсекретаря Ентоні Блінкена – це своєрідна інспекція України на предмет просування реформ. Україні було дано інструкції – що вона має зробити, аби відновити довіру США. Про це розповів експерт-міжнародник Ілія Куса, передають Патріоти України.

"Візит представників США був схожим на приїзд ревізора, – вважає він. – Під час прес-конференції президента Зеленського і держсекретаря Блінкена було зрозуміло, що останній висловлює невдоволення тим, як просуваються реформи в Україні. Взаєморозуміння з цих питань у сторін немає, принаймні поки що.

Загалом основна мета візиту – це заслухати американську сторону, яка давала фідбек стосовно того, що відбувалося в Україні за останні рік-півтора. Також представники США хочуть звірити годинники з Києвом і встановити контакт нової американської влади з українською владою. Більше йшлося про те, що має зробити Україна, аби відновити довіру Сполучених Штатів. І навряд чи ця довіра відновиться одразу – має пройти якийсь час".

Питання внутрішніх реформ в Україні є пріоритетним для Америки, стверджує експерт. "Блінкен назвав дві головні проблеми України: зовнішня – ворожа Російська Федерація, стримування зовнішньополітичних амбіцій Росії у Центрально-Східній Європі, і внутрішня – національний олігархат, який США хотіли б послабити. Для цього й потрібні всі обговорювані реформи – зміни в судоустрої, посилення ролі прозахідних структур і призначення певних людей у державні корпорації, такі як "Нафтогаз". Все це спрямоване на обмеження олігархічних груп, які негативно сприймаються у Штатах".

Результат візиту Блінкена – встановлення контактів та обмін думками, вважає Ілія Куса. "Я думав, що візит буде набагато складнішим, буде більше тем для обговорення. Але все виглядало як інспекція. Блінкен розкритикував повільний хід реформ, запевнив Україну, що підтримка нікуди не зникла і США й надалі її підтримуватимуть – і все. Більше ніяких вагомих заяв не було. По суті відбувся обмін думками. Факт встановлення контактів з адміністрацією Байдена є позитивним. Але сам візит – не дуже приємна подія в політичному житті Зеленського, що показав себе на прес-конференції не найкращим чином. Проте це краще, ніж відсутність контакту взагалі".

Джерело: Gazeta.ua

Раптово вирішив "розширити бізнес": Відомий австрійський банк вляпався в гучний скандал через Росію

вівторок, 16 квітень 2024, 14:09

Австрійський банк Raiffeisen Bank International нещодавно розмістив десятки оголошень про вакансії в Росії. Компанія має амбітні плани щодо розвитку в країні-агресорці, що суперечить офіційній обіцянці піти з ринку. Видання Financial Times виявило, що ...

Ролики в ТікТок і не тільки: Москва проводить інформаційну операцію проти України під назвою "Ухилянт" - ГУР Міноборони

вівторок, 16 квітень 2024, 12:51

Кремль проводить у соцмережах цілеспрямовану пропагандистську кампанію, поширюючі ролики на яких нібито українські чоловіки відпочивають за кордоном. Мета цієї дезінформації – зірвати мобілізацію та збільшити напругу в суспільстві. Про це йдеться у зая...